Revista de satiră Charlie Hebdo încaieră Franţa cu Iranul

Caricaturile ayatollahului Khamenei dezlănţuie furia autorităţilor la Teheran, care a decis să închidă institutul francez de cercetare.

2573 afișări
Imaginea articolului Revista de satiră Charlie Hebdo încaieră Franţa cu Iranul

Tensiunile continuă între Franţa şi Iran, după ce Charlie Hebdo a ajuns ieri în chioşcurile de ziare cu caricaturi ale ayatollahului Ali Khamenei.

Autorităţile de la Teheran au închis Institutul Francez de Cercetare din Iran (IFRI), unul dintre cele mai importante şi mai vechi centre de studii pe care Parisul le are în ţară. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul de Externe al Republicii Islamice printr-un comunicat, care explică că aceasta este doar „prima etapă”. IFRI-ul s-a redeschisese în timpul preşedinţiei lui Hassan Rohani, după ce a fost închis mulţi ani, în scopul relansării relaţiilor dintre cele două ţări.

Decizia vine după escaladarea tensiunii de ieri, care a explodat din cauza desenelor animate publicate de Charlie Hebdo. Cu ocazia aniversării atacurilor jihadiste care au lovit redacţia sa la 7 ianuarie 2015, celebrul săptămânal satiric a lansat luna trecută un concurs internaţional, invitând caricaturişti din întreaga lume să-i trimită caricaturi cu ayatollahul iranian.

De asemenea, este o modalitate de a-şi exprima solidaritatea faţă de protestele care au loc de aproape patru luni, care au izbucnit după ce o fată, Mahsa Amini, a murit în timpul unei detenţii pentru că nu purta corect vălul.

Revista de satiră a primit aproximativ 300 de lucrări din toată lumea, create în principal de artişti dizidenţi. În ediţia specială lansată ieri au fost publicate 35, unde liderulreligios este înfăţişat în caricaturi de tot felul. Printre altele, Khamenei apare într-un turban format din laţuri, pentru a reaminti execuţiile recente.

O iniţiativă care a înfuriat regimul de la Teheran, care a tras la răspundere guvernul francez pentru acest „act odios” şi „nejustificat”. Iranul nu acceptă în niciun fel insulta la adresa valorilor sale”, a declarat Nasser Anani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, unde a fost chemat ambasadorul Franţei pentru a i se cere explicaţii. Şeful diplomaţiei, Hossein Amirabdollahian, a promis un răspuns care va fi dat într-o manieră decisivă şi eficientă”.

Între timp, Republica Islamică continuă să menţină un pumn ferm împotriva protestelor. Un băiat de 18 ani, Arshia Takdastan, a fost condamnat la moarte pentru „vrăjmăşie faţă de Dumnezeu” şi „corupţie pe pământ” de către un tribunal din Sari, în nordul ţării. Cu toate acestea, ayatollahul Khameni încearcă să mascheze represiunea, dând semnale timide de deschidere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici