REZULTATE ALEGERI GRECIA: Noua Democraţie obţine 29,96 la sută la alegerile legislative după numărarea a 85 la sută din voturi. Antonis Samaras susţine formarea unui "guvern de uniune naţională"

Partidul Noua Democraţie ocupă primul loc la alegerile legislative din Grecia fără a obţine însă majoritatea cu 29,96 la sută după numărarea a 85 la sută din voturi, conform rezultatelor publicate de Ministerul de Interne.

5017 afișări
Imaginea articolului REZULTATE ALEGERI GRECIA: Noua Democraţie obţine 29,96 la sută la alegerile legislative după numărarea a 85 la sută din voturi. Antonis Samaras susţine formarea unui "guvern de uniune naţională"

REZULTATE ALEGERI GRECIA: Noua Democraţie obţine 29,96 la sută la alegerile legislative după numărarea a 85 la sută din voturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua Democraţie obţine 130 de locuri în Parlamentul grec, fiind urmată de stânga radicală Syriza cu 26,65 la sută din voturi (71 de locuri) şi partidul socialist Pasok cu 12,46 la sută (33 de locuri).

Partidul neonazist Chryssi Avghi (Zori de Aur) la obţinut 6,92 la sută din voturi ocupând 18 locuri în Parlament.

Antonis Samaras susţine formarea unui "guvern de uniune naţională"

Liderul dreptei greceşti, Antonis Samaras, a făcut apel duminică către toate partidele pro-euro să formeze un "guvern de uniune naţională" condus de partidul său după ce a câştigat alegerile legislative, conform primelor estimări oficiale.

"Facem apel către toate forţele politice care susţin obiectivul menţinerii ţării în zona euro (...) să participe la un guvern de uniune naţională", a declarat Samaras în prima sa conferinţă de presă după scrutin în mijlocul unei mulţimi de susţinători. "Ţara nu are timp de pierdut", a adăugat acesta.

Dreapta s-ar clasa pe primul loc, dar fără să obţină majoritatea, cu un scor cuprins între 28,6% şi 30% din voturi, obţinând astfel aproximativ 127 de mandate din totalul de 300 câte numără Parlamentul elen. De asemenea, Syriza ar obţine un scor cuprins între 27 şi 28,4%. La închiderea urnelor, un sondaj al aceluiaşi institut credita dreapta cu un avans de doar 0,5% în faţa rivalului său de extremă stânga.

UPDATE Alegerile din Grecia, în lipsa unei majorităţi, conduc spre un Guvern de coaliţie

Niciun partid nu ar obţine majoritatea în alegerile legislative de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj realizat duminică seara la ieşirea de la urne şi difuzat de televiziunile greceşti, lucru care va obliga formaţiunile politice să încerce să formeze un Guvern de coaliţie.

Acest scenariu de blocaj s-a produs deja la scrutinul de la 6 mai, cînd primele două partide clasate - Noua Democraţie (dreapta) şi Syriza (stânga radicală) - nu au reuşit să ajungă la un acord de formare a unui Executiv de coaliţie, spre marea nemulţumire a europenilor şi creditorilor ţării, creând o incertitudine dăunătoare pentru viitorul ţării în Uniunea Europeană (UE).

UPDATE Dreapta şi stânga radicală se află aproape la egalitate

Dreapta şi stânga radicală se află aproape la egalitate în urma alegerilor legislative de duminică din Grecia, potrivit unor sondaje realizate la ieşirea de la urne. Analistul politic Ilias Nikolakopoulos a apreciat, pentru postul de televiziune Mega, că aceste prime estimări nu furnizează un indiciu despre învingătorul alegerilor, distanţa între cele două partide fiind mai mică de 1%.

Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea "garantul" menţinerii ţării în zona euro şi care susţine totodată necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, este creditată cu un scor între 27,5 şi 30,5%, în timp ce Syriza, care susţine "o anulare a acestui plan", este creditată cu un scor de 27-30%.

Potrivit altor estimări, difuzate de postul de televiziune Skai, partidul de stânga Syriza se clasează pe primul loc cu 31% din voturi, în faţa Noii Democraţii, care ar obţine 30% din voturi.

Niciuna dintre aceste estimări nu acordă o majoritate unui singur partid, lucru care deschide calea spre necesitatea formării unei coaliţii guvernamentale.

UPDATE Neonaziştii greci rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de la 6 mai

Neonaziştii greci din cadrul partidului Zori de Aur rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de pe 6 mai, în urma scrutinului legislativ de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj.

Aceste rezultate sunt contrare speranţelor celor care se pronunţă împotriva acestei formaţiuni, care a reuşit să intre în Parlament, în mai, exploatând temerile unui segment electoral cu reflexe xenofobe. Potrivit acestui sondaj, Zori de Aur a reuşit să obţină profit de pe urma unui incident produs în urmă cu zece zile de purtătorul de cuvânt al formaţiunii, care a lovit o deputată comunistă în direct la un post de televiziune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici