REZULTATE FINALE REFERENDUM BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar - VIDEO / LIVE TEXT

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informează BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

92439 afișări
Imaginea articolului REZULTATE FINALE REFERENDUM BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar - VIDEO / LIVE TEXT

REZULTATE REFERENDUM BREXIT: Răsturnare de situaţie - Marea Britanie a decis părăsirea Uniunii Europene. Tabăra "Leave" conduce cu 4% - VIDEO (Imagine: Twitter)

UPDATE 09:10 Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online.

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

UPDATE 08:40 Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că "Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene".

"Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi vorbit clar," a continuat oficialul.

UPDATE 06:58 Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT. Rezultatele nu sunt definitive, dar este greu de crezut că diferenţa de peste un milion de voturi poate fi recuperată de mişcarea favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE.

UPDATE 06:52 REZULTATE REFERENDUM BREXIT.  Majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 75% din voturi.

 

 

 

UPDATE 06:40 "Acum îndrăznesc să sper că dimineaţa va aduce o Mare Britanie independentă", a declarat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP).

UPDATE 06:38 Lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolari, după ce imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT: Momentan mai trebuie anunţate rezultatele în 118 din 382 zone locale. Tabăra Leave a ajuns să conducă cu 10,5 mil. voturi, faţă de 8,4 mil. cât are tabăra Remain. 

UPDATE 06:15 Potrivit celor mai recente date, anunţate de Comisia electorală la ora 4.15 (6.15, ora României), 51,5% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

UPDATE 06: 00 La ora 03:45 (05:45 ora României) Tabăra "Leave" conducea cu peste 500.000 voturi.

UPDATE 1:15 Un alt sondaj, al Ipsos Mori, dă câştigătoare tabăra „Remain”, cu 54% la 46%, conform The Independent.

UPDATE 00:50 David Cameron le mulţumeşte celor care au votat pentru o Mare Britanie mai puternică şi mai unită.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT

 

 

UPDATE 00:50 Sky News: Proiecţii indică un avans important al mişcării favorabile rămânerii Marii Britanii în UE

Mişcarea favorabilă menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană are un avans semnificativ, conform proiecţiilor realizate de postul Sky News, situaţie confirmată de liderul ultranaţionalist Nigel Farage, favorabil părăsirii Blocului comunitar.

O proiecţie privind opţiunile de vot realizată de Institutul de sondare YouGov relevă că tabăra Bremain a obţinut 52% din voturi, în timp ce pentru ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) au votat 48%.

Calculele se bazează pe un sondaj la ieşirea de la urne efectuat pe un eşanion reprezentativ de 5.000 de persoane.

Rezultatul pare să fie confirmat şi de liderul ultranaţionalist Nigel Farage, preşedintele Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP).

Nigel Farage, un activist vehement pentru părăsirea Uniunii Europene, a declarat după închiderea secţiilor de vot şi după aflarea primelor date privind opţiunile cetăţenilor: "Se pare că grupul favorabil rămânerii va câştiga la limită".

UPDATE 00:00 Urnele s-au închis. Cu toţii aşteptăm rezultatul referendumului

În mod normal, după închiderea urnelor, televiziunile britanice ar fi anunţat rezultatele exit-poll-urilor, dar nu este cazul acestui referendum. 

UPDATE 19:00 Cercetătorii universitari au ajuns la concluzia că 61,6% dintre alegători tineri intenţionează să voteze să rămână în UE, potrivit The Guardian.

Sondajul a fost realizat de cercetătorii de la Oxford şi de la Universitatea din Manchester, care au lucrat cu firma de date Riwi de la începutul lunii martie până în iunie. Răspunsuri parţiale au venit de la 7.444 de persoane sub vârsta de 40 de ani.

UPDATE 18:00 Alegătorii, blocaţi de probleme feroviare

Problemele la nodurile de transport din Londra ar putea să împiedice mii de persoane să voteze.

UPDATE 17:30 Merkel: UE va avea o abordare calmă, indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie

Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie, a declarat joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului agenţiei AP.

"Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28", a spus Merkel.

"Reuniunea UE de săptămâna viitoare va trebui să ofere ţărilor oportunitatea unei discuţii calme pe tema modului în care să putem implementa agenda comună", a subliniat Angela Merkel.

UPDATE 15.00 Nigel Farage, liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), a votat în localitatea Biggin Hill, o suburbie a Londrei. Nigel Farage este unul dintre liderii grupului politic favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

UPDATE 13.30 Prezenţa la urne în referendumul din Marea Britanie ar putea fi afectată de ploile torenţiale care se înregistrează la Londra şi în sud-estul ţării, informează Sky News.

Numeroase străzi au fost inundate, astfel că transportul se desfăşoară cu dificultate. Pompierii din Londra au avut circa 300 de solicitări joi dimineaţă, cele mai multe pentru locuinţe inundate şi vehicule blocate în apă.

O persoană a semnalat că un fulger i-a atins locuinţa.

UPDATE 11.41 Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, şi soţia sa, au votat la o secţie din Londra, informează BBC.

Primele rezultate parţiale vor fi anunţate la ora 23:00 (01:00 ora României)

Votul a început la ora 07:00 ora Londrei şi se va finaliza la ora 22:00.

Odată ce votul se va termina, investitorii şi opinia publica vor avea de aşteptat câteva ore până când primele rezultate vor fi anunţate.

Spre deosebire de alegerile generale, televiziunile nu vor lansa exit poll-uri, pentru că nu au cum să fie sigure de siguranţa rezultatelor. Însă cel puţin un exit poll va apărea, realizat pe parcursul zilei de joi.

Cutiile cu voturi vor fi transportate la centre în 382 de zone pentru numărătoare. Întâi, oficialii vor lua numărul voturilor din fiecare cutie şi vor verifica dacă corespund secţiilor de votare aferente. Apoi, vor calcula rezultatele pentru fiecare zonă în parte.

Primele rezultate parţiale vor fi anunţate la ora 23:00 (01:00 ora României). Fiecare rezultat va fi anunţat local. Autorităţile vor anunţa public rezultatele când se termină numărătoarea în secţiile de votare.

Ceea ce contează este numărul voturilor. Nu contează câte zone individuale câştigă fiecare tabără.

Cel mai probabil undeva între 03:00 şi 05:00 ora Angliei vom avea o idee clară legată de rezultatul votului pentru Brexit, în funcţie de cât de apropiate vor fi rezultatele.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici