Risipă de 30 de miliarde de dolari a Pentagonului în Irak şi Afganistan

O gestionare hazardată a contractelor încheiate de Pentagon în cadrul conflictelor din Irak şi Afganistan cu firme de securitate privată, de exemplu, a determinat o risipă de 30 de miliarde de dolari, afirmă o comisie de anchetă a Congresului american.

739 afișări
Imaginea articolului Risipă de 30 de miliarde de dolari a Pentagonului în Irak şi Afganistan

Risipă de 30 de miliarde de dolari a Pentagonului în Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, aceste erori de gestiune au subminat imaginea Statelor Unite în străinătate şi au încurajat corupţia în cele două ţări, arată comisia pentru contracte pe timp de război, din care fac parte atât republicani, cât şi democraţi, care va preda un raport pe această temă, miercuri, Congresului.

"Zeci de miliarde de dolari din banii contribuabililor au fost risipiţi din cauza unei lipse de planificare, cereri imprecise şi fluctuante, concurenţă inadaptată, criterii insuficiente de control şi supraveghere", arată cei doi copreşedinţi ai comisiei, Christopher Shays şi Michael Thibault, într-un articol publicat duminică de Washington Post.

Cei doi oficiali evocă, de asemenea, probleme de coordonare între numeroasele agenţii guvernamentale americane, dar şi comportamentul incorect sau neglijenţa angajaţilor federali în calitate de contractanţi.

"Guvernul şi contractanţii trebuie să facă mai multe", spun ei.

Armata americană s-a sprijint enorm pe contractanţi terţi, în special companii de securitate private, în ultimul deceniu.

"Statele Unite depind prea mult de contractanţi", apreciază Shays şi Thibault, avertizând că 30 de alte miliarde de dolari, chiar mai mult, ar putea fi risipite dacă guvernele afgan şi irakian "nu vor fi capabile sau nu vor vrea să susţină proiectele finanţate din fonduri americane după încheierea intervenţiilor noastre".

"Suntem conştienţi de unele carenţe", a comentat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Lapan. "Am lucrat mult în ultimii ani pentru a corecta aceste probleme cu care ne confruntăm".

Printre exemplele citate de comisie figurează o închisoare de 40 de milioane de dolari în Irak, pe care Guvernul de la Bagdad "nu a vrut-o şi care nu a fost terminată".

În Afganistan, Statele Unite au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru o centrală electrică pe care Kabulul nu are mijloacele să o facă să funcţioneze.

Raportul comisiei observă că aceste practici nu au încetat să crească în ultimii ani, în pofida promisiunilor preşedintelui Barack Obama, în timpul campaniei sale pentru Casa Albă în 2008, de a limita recursul la contractanţi.

După ce a fost ales, Obama a pledat pentru mai multă concurenţă în cazul licitaţiilor, dar raportul remarcă faptul că numărul contractelor atribuite fără licitaţie a crescut.

Pentagonul a replicat că efortul de război solicită adeseori flexibilitate. "Sunt cazuri numeroase în care (...) un proces lung de licitaţie nu serveşte nevoilor combatanţilor", a declarat colonelul Lapan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici