România şi SUA efectuează zboruri de inspecţie în spaţiile aeriene ale Rusiei şi Belarusului

Inspectori americani şi români survolează Rusia şi Belarusul în perioada 28 iulie-1 august, în cadrul Tratatului internaţional "Cer Deschis", a anunţat luni directorul Centrului naţional rus pentru diminuarea ameninţării nucleare Serghei Rîjkov.

1965 afișări
Imaginea articolului România şi SUA efectuează zboruri de inspecţie în spaţiile aeriene ale Rusiei şi Belarusului

România şi SUA efectuează zboruri de inspecţie în spaţiile aeriene ale Rusiei şi Belarusului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"O misiune comună de inspecţie româno-americană va survola Rusia şi Belarusul la bordul unui avion românesc de tip Antonov-30 de la 28 iulie şi până la 1 august, în cadrul Tratatului internaţional Cer Deschis", a anunţat Rîjkov, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Specialişti ruşi vor participa la zborul de inspecţie, monitorizând respectarea parametrilor de zbor.

Avionul de tip An-30 nu este înarmat. Aeronava şi echipamentele de fotografiere aeriană au fost certificate la nivel internaţional, cu participarea Rusiei, garantând absenţa mijloacelor tehnice interzise la bord.

Semnat pe 24 martie 1992 la Helsinki, Tratatul Cer Deschis se aplică de la 1 ianuarie 2002. Documentul vizează creşterea nivelului transparenţei şi încrederii între statele semnatare în domeniile activităţilor militare şi controlului armamentului. El instaurează un regim de survolare liberă a teritoriilor diferitelor state-parte la Tratat.

Tratatul a fost semnat de către 34 de state din Europa şi America de Nord, membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Rusia a aderat pe 26 mai 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici