Rusia a donat grâu Cubei aliate, ţara fiind afectată de creşterea preţurilor la cereale

  • Rusia a donat joi aproape 20.000 de tone de grâu aliatului politic Cuba, un cadou binevenit pentru naţiunea insulară din Caraibe care începe să resimtă durerea provocată de creşterea preţurilor mondiale la cereale în urma războiului din Ucraina.
  • Ambasadorul rus în Cuba, Andrei Guskov, a declarat în cadrul unei ceremonii că guvernul ţării sale a fost de acord anul trecut să trimită cerealele în Cuba.
1434 afișări
Imaginea articolului Rusia a donat grâu Cubei aliate, ţara fiind afectată de creşterea preţurilor la cereale

Dar nava care transporta grâul, a spus Guskov, a fost blocată în largul insulei timp de o lună din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina. Restricţiile bancare au complicat plăţile Rusiei către expeditor, a spus el, făcând imposibilă descărcarea navei şi "transformarea grâului în pâine pentru cubanezi".

"Ceea ce s-a întâmplat arată clar că măsurile unilaterale şi coercitive adoptate împotriva Rusiei, ca şi cele aplicate împotriva Cubei, dăunează vieţii oamenilor obişnuiţi", a declarat Guskov reporterilor, notează agenţia de presă Reuters.

La 7 aprilie, Cuba s-a alăturat Chinei, Coreei de Nord, Iranului, Siriei şi Vietnamului în votul împotriva unei rezoluţii adoptate de Adunarea Generală a ONU care a suspendat Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza abuzurilor de drepturi raportate de aceasta în Ucraina. 

Cuba şi Rusia au o lungă istorie de colaborare economică şi militară de la revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro, deşi în ultimele decenii aceste legături s-au estompat.

Cu câteva zile înainte de a invada Ucraina, Rusia a fost totuşi de acord să amâne plata datoriilor datorate de Cuba până în 2027. Cele două guverne au convenit, de asemenea, să aprofundeze legăturile şi să exploreze colaborarea în domeniul transporturilor, energiei, industriei şi băncilor.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, continuă să exporte cereale către Cuba şi alţi parteneri comerciali, în ciuda sancţiunilor care au complicat logistica.

Cuba, o naţiune insulară de 11 milioane de locuitori izolată de sancţiunile americane din perioada Războiului Rece, se confruntă cu o criză economică gravă.

Costurile tot mai mari pentru grâu, alte cereale şi combustibil au contribuit la penurii deja grave care îi obligă pe cetăţeni să stea la coadă pentru alimente, medicamente şi alte bunuri de bază.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici