Rusia a invitat ambasadorii străini la o întrunire privind atacul asupra fostului agent rus Serghei Skripal

Ministerul rus de Externe a invitat ambasadorii străini aflaţi la Moscova să participe la o întâlnire cu oficiali ruşi de rang înalt şi cu experţi din cadrul departamentului pentru neproliferare şi control al armamentului, pentru a discuta cazul fostului spion rus Serghei Skripal, relatează agenţia Tass.

1044 afișări
Imaginea articolului Rusia a invitat ambasadorii străini la o întrunire privind atacul asupra fostului agent rus Serghei Skripal

Rusia a invitat ambasadorii străini la o întrunire privind atacul asupra fostului agent rus Skripal

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, a precizat că Moscova vrea să-şi prezinte miercuri, 21 martie, punctul de vedere în legătură cu incidentul din oraşul Salisbury, având în vedere luările de poziţie ale guvernului britanic.

"Am invitat toţi ambasadorii acreditaţi în Rusia la o întâlnire cu înalţii oficiali şi experţi ai departamentului pentru neproliferare şi control al armamentului. Tema principală va fi situaţia din jurul acuzaţiilor formulate de Marea Britanie privind utilizarea unui agent neurotoxic pe teritoriul ţării. Vrem să prezentăm punctul de vedere al Rusiei în cadrul unor discuţii cu reprezentanţii oficiali ai ţărilor străine, să răspundem la întrebările pe care le-ar putea avea şi să le punem întrebări la rândul nostru", a transmis Zaharova.

Ministerul rus de Externe consideră că guvernul de la Londra ar fi trebuit să ofere până acum informaţii clare privind natura substanţei cu care au fost otrăviţi Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia.

"Am dori să remarcăm cantitatea impresionantă de opinii, evaluări şi chiar <amintiri> care au apărut în mass-media în legătură cu acest subiect. Poziţia oficială a Rusiei a fost prezentată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al OSCE, al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Din păcate, în ciuda numeroaselor cereri adresate Londrei, nimeni nu ştie încă ce substanţă a fost folosită la Salisbury. În consecinţă, toate acuzaţiile formulate nu fac decât să acopere problema principală, care constă în reticenţa Marii Britanii de a furniza Rusiei orice dovadă", a mai spus Maria Zaharova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Ulterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Marea Britanie va trebui să prezinte dovezi privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus sau să îşi ceară scuze.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici