Rusia acuză SUA că fac lobby pentru atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Petro Poroşenko

Presa rusă susţine că Statele Unite au făcut lobby pe lângă Comitetul Nobel norvegian pentru ca acesta să acorde premiul Nobel pentru Pace preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, citând o scrisoare despre care ambasada SUA la Oslo pretinde că este un fals.

426 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză SUA că fac lobby pentru atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Petro Poroşenko

Rusia acuză SUA că fac lobby pentru atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia rusă Sputnik afirmă că scrisoarea "descrie un acord între Ucraina şi Statele Unite pentru a pune presiune pe Comitetul Nobel pentru Pace să îl nominalizeze pe preşedintele Poroşenko pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2015", relatează portalul TheLocal.no.

Scrisoarea, despre care susţine că ar fi fost trimisă ambasadei de Volodimir Groisman, preşedintele Parlamentului ucrainean, cere Statelor Unite să ofere asigurări că Poroşenko va primi premiul.

"Este foarte important ca Poroşenko să aibă garanţii ferme că va primi în 2015 Premiul Nobel pentru Pace", se poate citi în scrisoare, care se referă ulterior la aparente asigurări din partea SUA că doi dintre cei cinci membri ai comitetului au susţinut deja candidatura lui Poroşenko.

Atât Parlamentul ucrainean, cât şi ambasada SUA la Oslo au declarat că scrisoarea este un fals. "Credem că scrisoarea este contrafăcută şi o încercare frauduloasă de a inventa un subiect", a declarat Emilie Bruchon, adjunctul ofiţerului pentru afaceri publice la ambasada americană din Oslo, într-un comunicat.

"Informaţia este falsă. Nu există nicio scrisoare înregistrată cu acest număr în baza de date a preşedintelui Parlamentului. Este 100 la sută un fals", a declarat Dmitro Stoliarciuk, purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Groisman, pentru cotidianul norvegian Aftenposten.

Originea acestui subiect pare să fie o postare a "istoricului alternativ" Eric Zuesse, un contribuabil frecvent al site-ului www.Ukrainewar.info, un site de ştiri de limbă engleză care susţine poziţia Rusiei în Ucraina.

Olav Njolstad, secretarul Comitetului Nobel, crede, de asemenea, că scrisoarea este un fals. "Putem doar să speculăm pe tema motivelor care determină pe cineva să falsifice şi să distribuie acest tip de dezinformare", a scris el într-un mesaj pentru Aftenposten.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici