Rusia acuză SUA şi Polonia că încearcă să anexeze vestul Ucrainei. Şeful spionajului extern spune că are informaţii despre planurile Washingtonului şi Varşoviei

Şeful spionajului extern al Rusiei a acuzat joi Statele Unite şi Polonia că au complotat pentru a obţine o sferă de influenţă în Ucraina, cel mai puternic semnal al Moscovei că războiul s-ar putea încheia cu împărţirea forţată a Ucrainei între Occident şi Rusia.

12870 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză SUA şi Polonia că încearcă să anexeze vestul Ucrainei. Şeful spionajului extern spune că are informaţii despre planurile Washingtonului şi Varşoviei

Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a citat informaţii nepublicate care, potrivit acestuia, arată că Statele Unite şi Polonia, aliaţi în cadrul NATO, complotează pentru a restabili controlul polonez asupra unei părţi din vestul Ucrainei, scrie agenţia de presă Reuters.

"Potrivit informaţiilor primite de Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei, Washingtonul şi Varşovia lucrează la planuri pentru a stabili un control militar şi politic strâns al Poloniei asupra posesiunilor sale istorice din Ucraina", a declarat Narîşkin într-o declaraţie rară publicată de SVR.

Polonia a stăpânit unele teritorii care acum fac parte din Ucraina în diferite momente din trecut, cel mai recent între cele două războaie mondiale. Vestul Ucrainei, inclusiv oraşul Lviv, a fost absorbit de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

SVR a declarat că Statele Unite discută cu Polonia un plan conform căruia forţele poloneze de "menţinere a păcii" fără mandat NATO ar intra în părţi din vestul Ucrainei unde şansele unei confruntări cu forţele ruseşti sunt reduse.

SVR, care, după căderea Uniunii Sovietice în 1991, a preluat majoritatea responsabilităţilor de spionaj extern ale KGB-ului din epoca sovietică, nu a publicat dovezile sale, iar Reuters nu a putut să le verifice. Ministerul polonez de Externe nu a fost disponibil imediat pentru a comenta joi comentariile lui Narîşkin.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei în rezistenţa acesteia la invazia Rusiei, trimiţând arme peste graniţă şi primind aproximativ trei milioane de refugiaţi ucraineni.

Un important deputat rus, senatorul Andrei Klimov, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federaţiei, a declarat, de asemenea, joi, că Polonia plănuieşte să stabilească controlul asupra unei părţi a Ucrainei. El nu a oferit nicio dovadă pentru această afirmaţie.

Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Ucraina se îndreaptă spre o prăbuşire în mai multe state din cauza a ceea ce el a considerat a fi o încercare a SUA de a folosi Kievul pentru a submina Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici