Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde de euro pentru construcţia a două reactoare nucleare

Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei a două reactoare noi la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit unei înţelegeri între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin.

569 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde de euro pentru construcţia a două reactoare nucleare

Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde de euro pentru construcţia a două reactoare nucleare (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Rosatom construieşte centrale nucleare în ţări precum Bangladesh şi Iran, transmite Bloomberg.

Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor după o întrevedere cu Orban la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

Cele două guverne discută, încă, termenii unui împrumut, a afirmat ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Putin se foloseşte de controlul asupra resurselor energetice pentru a-şi intinde sfera de influenţă în afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, notează Bloomberg.

În decembrie, Putin s-a angajat să acorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum şi o reducere a preţului perceput la livrările de gaze naturale. De asemenea, preşedintele rus a promis un împrumut de până la 2 miliarde de dolari Belarusului.

Rusia va finanţa 80% din construcţia a două reactoare în Ungaria de câte 1.200 de MW sub forma unui împrumut pe 30 de ani la dobândă mai redusă decât cea disponibilă pe piaţa financiară, a declarat la Budapesta şeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Construcţia reactoarelor este estimată să dureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge până la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renunţat la intenţia de a organiza o licitaţie pentru atragerea de investitori după ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Premierul ungar a făcut din reducerea preţurilor la utilităţi una dintre temele centrale ale campaniei electorale a partidului său, Fidesz, pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care ar trebui să se desfăşoare în circa trei luni.

Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici