Rusia critică NATO după ce un avion militar s-a apropiat de o aeronavă în care erau deputaţi ruşi

Oficiali ruşi denunţă un "act neprietenos" al Alianţei Nord-Atlantice, solicitând explicaţii, după ce un avion de vânătoare s-a apropiat, deasupra frontierei dintre Franţa şi Elveţia, de o aeronavă civilă care transporta o delegaţie parlamentară rusă condusă de preşedintele Dumei de Stat.

6394 afișări
Imaginea articolului Rusia critică NATO după ce un avion militar s-a apropiat de o aeronavă în care erau deputaţi ruşi

Rusia critică NATO după ce un avion militar s-a apropiat de o aeronavă în care erau deputaţi ruşi

Potrivit ziarului Le Figaro, delegaţia parlamentară rusă condusă de Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, se deplasa spre Geneva pentru o conferinţă internaţională. În timp ce avionul rus de tip Tupolev se afla în zona oraşului elveţian Biel, în apropiere de frontiera cu Franţa, s-ar fi apropiat periculos o aeronavă de vânătoare F-18.

"Incidentul demonstrează lipsă de respect şi un act neprietenos din partea NATO. Un astfel de incident ar fi fost de neconceput în timpul independenţei Franţei faţă de NATO", a reacţionat, potrivit Itar-Tass, deputatul rus Serghei Gavrilov, care se afla în avion.

În urma incidentului, petrecut luni dimineaţă, Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Franţei, Jean-Maurice Ripert.

"Partea rusă a exprimat cea mai profundă preocupare privind acest incident, explicându-i ambasadorului că este compromisă credibilitatea Franţei", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Dar atitudinea Moscovei a atras replica dură a Ministerului de Externe de la Paris, care susţine că Franţa nu a fost implicată în niciun fel în incident.

După mai multe ore de confuzie, Elveţia a comunicat că avionul de vânătoare F-18 aparţine Forţelor Aeriene elveţiene şi a fost trimis într-o misiune de identificare a aeronavei civile. "Luni la ora 10.22 (11.22, ora României), un avion rus de linie marca Tupolev, care avea autorizaţie de survol, a pătruns în spaţiul aerian elveţian, deasupra oraşului Biel, în apropierea Franţei. A fost trimis un avion de vânătoare pentru verificarea identităţii aparatului de zbor", a comunicat Ministerul elveţian al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

"Astfel de misiuni sunt efectuate cu o frecvenţă de circa 100 pe an. Nu a existat niciun pericol", susţin autorităţile elveţiene.

Moscova a reiterat luni seară că aşteaptă clarificări atât din partea Elveţiei, cât şi din cea a Franţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici