Rusia exprimă preocupare privind escaladarea tensiunilor între Statele Unite şi Iran

Rusia a exprimat preocupare în legătură cu escaladarea disensiunilor între Statele Unite şi Iran şi va încerca reducerea tensiunilor, afirmă Levan Djagaryan, ambasadorul rus la Teheran.

2661 afișări
Imaginea articolului Rusia exprimă preocupare privind escaladarea tensiunilor între Statele Unite şi Iran

Rusia exprimă preocupare privind escaladarea tensiunilor între Statele Unite şi Iran

"Rusia este preocupată de escaladarea disensiunilor între Statele Unite şi Iran şi va face tot posibilul pentru diminuarea tensiunilor", a declarat luni Levan Djagaryan, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Ambasadorul a dat asigurări că Teheranul nu a cerut Moscovei niciun efort de mediere.

La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat luni că ar fi riscant ca Statele Unite să încerce revizuirea acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. "Nu trebuie să încerci să repari ceva ce nu s-a stricat...", a declarat Riabkov, citat de site-ul agenţiei Interfax.

Kremlinul a transmis luni că nu este de acord cu aprecierea preşedintelui american, Donald Trump, că Iranul ar fi "statul terorist numărul unu".

"Rusia are relaţii de parteneriat cu Iranul, cooperăm într-o gamă largă de domenii, apreciem relaţiile bilaterale şi sperăm să le dezvoltăm şi mai mult", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Administraţia Donald Trump a dispus recent sancţionarea a 13 persoane şi a 12 companii din Iran ca reacţie la recentul test balistic efectuat de Teheran. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un nou avertisment Iranului, acuzând regimul islamist de la Teheran că "nu va fi atât de amabil" cum a fost predecesorul său, Barack Obama. "Iranul practică jocul cu focul, nu apreciază cât de amabil a fost preşedintele Barack Obama cu ei. Dar eu nu voi fi aşa!", a transmis vineri Donald Trump prin Twitter.

Iranul a fost "avertizat oficial" în legătură cu testul balistic, afirma joi Donald Trump, transmiţând Teheranului că trebuia să fie recunoscător pentru acordul nuclear. "Iranul a primit un avertisment oficial după efectuarea testului balistic. Iranienii ar fi trebuit să fie recunoscători pentru acordul teribil pe care Statele Unite l-au semnat cu ei! Iranul era în ultima fază, gata de colaps înainte de a veni Statele Unite să le ofere asistenţă sub forma acordului nuclear: 150 de miliarde de dolari", a subliniat Trump.

Anterior, Administraţia Donald Trump a anunţat că a transmis un avertisment Iranului după testul balistic efectuat acum câteva zile. "Administraţia Donald Trump condamnă astfel de acţiuni ale Iranului care subminează securitatea, prosperitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu", a declarat Michael Flynn, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă naţională.

Iranul a reacţionat, catalogând "redundante", "lipsite de fundament" şi "provocatoare" avertismentele lansate de Statele Unite.

Marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) au semnat acordul nuclear cu Iranul în 2015, dar documentul a fost criticat dur atât de Israel, cât şi de noul preşedinte al SUA, Donald Trump.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici