Rusia obţine acces la zăcămintele Coreei de Nord, după ce a anulat datoria Phenianului

Rusia obţine acces la zăcăminte de materii prime, în Coreea de Nord, după ce a anulat datoria acestei ţări, a anunţat joi ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient rus.

18613 afișări
Imaginea articolului Rusia obţine acces la zăcămintele Coreei de Nord, după ce a anulat datoria Phenianului

Rusia obţine acces la zăcămintele Coreei de Nord, după ce a anulat datoria Phenianului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat în mai o lege care anulează 90% din datoria în valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, datând din perioada sovietică.

"Decizia anulării datoriei Coreei de Nord ne-a permis să soluţionăm o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva", a declarat Aleksandr Galuşka, citat de agenţia oficială RIA Novosti.

Potrivit ministrului, Phenianul ar putea deschide Moscovei accesul la anumite zăcăminte, în vederea rambursării.

"Am studiat proiecte concrete în domeniul resurselor miniere, exploatării zăcămintelor, probleme de explorare geologică şi posibilitatea (...) de a oferi companiilor ruse accesul la zăcăminte de resurse miniere în Coreea de Nord", a spus el.

Potrivit agenţiei Interfax, cele două ţări au ajuns la un acord prealabil asupra exploatării comune a unui zăcământ de aur.

În schimb, "partea coreeană a propus firmei ruse Severnie Priiski să-i livreze avioane" de tip Tupolev foloste, se arată într-un document distribuit în cursul unei reuniuni a Comisiei Rusia-Coreea de Nord, citat de Interfax.

De asemenea, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus să participe la reconstruirea unei centrale termice, potrivit agenţiei Interfax.

În plus, Phenianul va facilita activitatea unor oameni de afaceri ruşi pe teritoriul nord-coreean.

"Va fi posibilă facilitarea obţinerii de vize cu intrări multiple a antrepenorilor şi angajaţilor întreprinderior ruse care lucrează în Coreea de Nord", a declarat Galuşka. "Investitorii şi partenerii ruşi vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil", a adăugat el.

Moscova a decis în 2012 să anuleze cea mai mare parte a datoriei nord-coreene, vizând câteva proiecte în această ţară, cea mai închisă din lume, inclusiv construirea unei linii feroviare transcoreene şi a unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşti către Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici