Rusia oferă Bulgariei un discount surprinzător de 11% la preţul gazelor

Rusia va oferi Bulgariei, de la 1 aprilie, un discount surprinzător de 11% la preţul gazelor naturale, potrivit unor informaţii de la Gazprom, citate de ministrul bulgar al Energiei şi Economiei, Delian Dobrev.

546 afișări
Imaginea articolului Rusia oferă Bulgariei un discount surprinzător de 11% la preţul gazelor

Rusia oferă Bulgariei un discount surprinzător de 11% la preţul gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bulgaria plăteşte în prezent 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, tarif care va fi redus la 534 de dolari, pe o perioadă de nouă luni.

Informaţia a apărut după o întâlnire la Moscova între Dobrev, omologul său rus Serghei Şmatko şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Novinite.

În timpul discuţiilor, Miller a exprimat interesul Gazprom în construirea la Belene a unei centrale alimentată cu gaze, în urma suspendării proiectului centralei nucleare.

Gazprom va analiza oportunităţile pentru participarea sa la noul proiect de la Belene.

Guvernul bulgar condus de premierul Boiko Borisov a decis miercuri renunţarea la construcţia unei centrale nucleare la Belene, de către compania rusă Atomstroyexport, subsidiară a grupului de stat Rosaton, afirmând că proiectul este prea costisitor şi nefezabil. Atomstroyexport urma să livreze două reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare.

Bulgaria s-a angajat să plătească toate echipamentele produse deja de Rusia, suma exactă urmând să fie specificată în aprilie.

Rusia a anunţat la rândul său că va participa la toate activităţile legate de transformarea celor două unităţi prevăzute pentru proiectul nuclear de la Belene într-un singur reactor, care va fi instalat la centrala de la Kozlodui.

Cele două părţi nu au abordat problema penalităţilor pe care Bulgaria ar trebui să le plătească pentru renunţarea la proiectul centralei nucleare de la Belene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici