Rusia susţine că a distrus patru sisteme HIMARS în Ucraina furnizate de SUA. Kievul neagă

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forţele sale au distrus patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA în perioada 5-20 iulie.

7777 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că a distrus patru sisteme HIMARS în Ucraina furnizate de SUA. Kievul neagă

"Patru lansatoare şi un vehicul de reîncărcare pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS fabricate de SUA au fost distruse", a declarat Ministerul într-un briefing de presă, potrivit Reuters.

Kievul a respins afirmaţiile Moscovei, calificându-le drept informaţii "false" menite să submineze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Kievul a salutat sosirea a opt HIMARS în Ucraina ca pe o posibilă armă ce schimbă cursul războiului. Armele avansate sunt mai precise şi oferă o rază de acţiune mai mare decât alte sisteme de artilerie, permiţând Kievului să lovească ţinte ruseşti şi depozite de armament mai în spatele liniilor de front.

Moscova a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul prin furnizarea de mai multe arme Kievului şi a declarat că furnizarea de arme cu rază de acţiune mai lungă justifică încercările Rusiei de a exercita controlul asupra unei porţiuni de teritoriu ucrainean din sudul ţării, dincolo de regiunea estică Donbas, pentru propria protecţie.

La 6 iulie, la doar câteva zile după ce primele HIMARS au ajuns în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus două dintre ele, publicând o înregistrare video a presupusei lovituri.

Ucraina a respins aceste afirmaţii şi a declarat că a folosit armele furnizate de SUA pentru a aplica "lovituri devastatoare" forţelor ruseşti.

Săptămâna aceasta, Kievul a folosit HIMARS pentru a lovi un pod crucial peste râul Dnipro în părţile controlate de Rusia din sudul regiunii Herson, făcând găuri uriaşe în asfalt şi determinând oficialii locali instalaţi de ruşi să avertizeze că acesta ar putea fi complet distrus dacă atacurile continuă.

Statele Unite au declarat miercuri că vor trimite încă patru HIMARS în Ucraina în cadrul ultimului pachet de sprijin militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici