Rusia trimite nave de război în portul sirian Tartus pentru o posibilă evacuare a unor cetăţeni ruşi

O navă de război rusă a părăsit portul în care este staţionată, la Marea Neagră, cu direcţia Siria, unde i se vor alătura alte două nave, în vederea unei posibile evacuări de cetăţeni ruşi din această ţară, scriu agenţiile ruse duminică.

434 afișări
Imaginea articolului Rusia trimite nave de război în portul sirian Tartus pentru o posibilă evacuare a unor cetăţeni ruşi

Rusia trimite nave de război în portul sirian Tartus pentru o posibilă evacuare a unor cetăţeni ruşi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Nava de debarcare Novocerkask, care transportă o unitate de infanterie şi material militar, este aşteptată în cursul primei decade din ianuarie la baza rusă de la Tartus, a precizat o sursă din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Alte două nave de debarcare, Azov şi Nikolai Filcenkov, au părăsit şi ele porturile în care sunt staţionate cu destinaţia Siria, potrivit aceleiaşi surse.

Cele trei nave vor participa, potrivit presei ruse, la exerciţii organizate în largul coastelor siriene, în care vor fi implicate unităţi ale unor flote din trei ţări.

La începutul lui decembrie, Novocerkask şi altă navă de debarcare, Saratov, au efectuat o escală în portul Tartus, singura bază navală rusă în Mediterana. Detalii despre această misiune nu au fost comunicate.

Baza de la Tartus, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-vest de Damasc, a fost creată în virtutea unui acord încheiat în 1971, în perioada sovietică.

Ea este echipată cu cazărmi, spaţii de depozitare, docuri plutitoare, o navă pentru reparaţii şi găzduieşte aproximativ 50 de marinari ruşi, potrivit presei oficiale ruse.

Oficiali ruşi au declarat că aceste pregătiri sunt în curs pentru o eventuală evacuare a unor cetăţeni ruşi aflaţi în Siria, în ipoteza unei prăbuşiri a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici