Şase jurnalişti de la Al-Jazeera, arestaţi pentru scurt timp în Egipt

Şase jurnalişti de la canalul de limbă engleză al postului Al-Jazeera au fost arestaţi luni, pentru scurt timp, la Cairo, a doua zi după ce activitatea postului de televiziune a fost suspendată în Egipt.

33 afișări
Imaginea articolului Şase jurnalişti de la Al-Jazeera, arestaţi pentru scurt timp în Egipt

Şase jurnalişti de la Al-Jazeera, arestaţi pentru scurt timp în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şase jurnalişti de la Al-Jazeera English au fost arestaţi în Egipt, după măsurile de reprimare luate împotriva canalului nostru de informare", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Internet al Al-Jazeera.

La scurt timp după ce au fost reţinuţi, cei şase ziarişti au fost eliberaţi, însă echipamentul lor video a fost confiscat.

Unul dintre colegii ziariştilor arestaţi a precizat că aceştia fuseseră reţinuţi la hotelul din Cairo unde sunt cazaţi.

Statele Unite au cerut eliberarea ziariştilor, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, exprimându-şi şi "preocuparea" în legătură cu interzicerea activităţii canalului Al-Jazeera în Egipt.

Autorităţile egiptene au anunţat duminică interzicerea transmisiei şi activităţii Al-Jazeera în Egipt, iar satelitul Nilesat, care este controlat de guvern, a întrerupt difuzarea emisiunilor.

Al-Jazeera, care a relatat pe larg despre protestele de stradă împotriva preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, a denunţat interdicţia, afirmând că autorităţile vor "să facă poporul egiptean să tacă".

Cei şase ziarişti arestaţi au naţionalităţi diferite - australiană, portugheză şi britanică, a declarat un purtător de cuvânt al canalului TV cu sediul în Qatar.

Zeci de mii de persoane protestează de şapte zile în marile oraşe egiptene, cerând înlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, iar manifestaţiile şi confruntările violente cu forţele de ordine s-au soldat cu moartea a peste 120 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici