Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi cere Marii Britanii să activeze "imediat" clauza privind retragerea din Uniunea Europeană. Discuţii aprinse în timpul şedinţei - VIDEO

Schimb de replici aprinse în timpul şedinţei extraodinare din Parlamentul European pe tema decizei Marii Britanii de a părăsi UE, în timpul cărora euroscepticul britanic Nigel Farage a ţinut un discurs critic la adresa celorlalţi parlamentari europeni şi i-a ironizat că nu au avut un job serios niciodată. Pe de altă parte, europarlamentarul scoţian Alyn Smith, a exclamat: Vă rog, vă implor, nu abandonaţi Scoţia. Şedinţa Parlamentului European s-a încheiat cu o rezoluţie prin care i se cere Marii Britanii să activeze "imediat" clauza privind retragerea din Uniunea Europeană.

9500 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi cere Marii Britanii să activeze "imediat" clauza privind retragerea din Uniunea Europeană. Discuţii aprinse în timpul şedinţei - VIDEO

Sedinţă extraordinară în Parlamentul European, pe tema decizei Marii Britanii de a părăsi UE (Imagine AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 14.45 Potrivit rezoluţiei: "Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE", au cerut eurodeputaţii, referindu-se la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. În rezoluţia adoptată cu 395 de voturi pentru şi 200 împotrivă, eurodeputaţii subliniază că "voinţa cetăţenilor britanici trebuie respectată".

UPDATE 14:30 Discursul europarlamentarului scoţian Alyn Smith, puternic european, a fost primit cu aplauze şi ovaţii. "Vreau ca ţara mea să fie internaţionalist, cooperantă, ecologică, corectă, europeană. Scoţienii, împreună cu nord-irlandezii şi londonezii şi mulţi galezi şi englezi au votat să rămână în familia noastră de naţiuni. Cer ca acest statut şi spirit european să fie respectate. Colegi, sunt multe lucruri de negociat. Avem nevoie să avem mintea limpede şi inima caldă. Şi amintiţi-vă: Scoţia nu v-a abandonat. Vă rog, vă implor, nu abandonaţi nici voi Scoţia", a incheiat Smith, în aplauzele Parlamentului European.

UPDATE 13:15 Europarlamentarul britanic Nigel Farage (UKIP), în Parlamentul European, ironic la adresa celorlaţi parlamentari europeni: “Stiu ca practic niciunul dintre voi nu a avut vreodata un job serios, nu a lucrat in domeniul afacerilor sau in comert sau măcar să fi creat un loc de munca. Dar măcar ascultaţi”. Preşedintele PE Martin Schulz l-a întrerupt spunându-i că înţelege tonul său emoţional, dar nu poate aduce discursul UKIP în Parlament. Farage a replicat că UKIP protestează împotriva instituţiilor europene, iar acum acestea sunt împotriva UKIP (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit). "Vreau să ascultaţi o simplă şi pragmatică temă economică: între voi şi ţara mea au loc afaceri majore de bunuri şi servicii, reciproc avantajoase. Aceste afaceri contează, dacă le veţi respinge va fi mai rău pentru voi decât ar fi pentru noi", a afirmat euroscepticul britanic Nigel Farage. 

UPDATE 11.15 În deschiderea şedinţei, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Londrei să-şi prezinte cât mai repede posibil poziţia în ceea ce priveşte procesul de ieşire a Marii Britanii din UE.

Oficialul european a mai adăugat că a interzis comisarilor europeni să mai discute cu guvernul britanic până când acesta nu anunţă în mod oficial decizia de a ieşi din Blocul Comunitar.

În cadrul discursului susţinut în faţa Parlamentului European, Juncker a mai spus că voinţa poporului britanic trebuie să fie respectată, afirmaţie aplaudată de liderul eurosceptic britanic Nigel Farage.

"Ai luptat pentru ieşire, poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. Ce mai cauţi aici?," l-a atacat Juncker pe Farage.

Acesta nu a fost singura replică acidă care l-a vizat pe euroscepticul britanic, fostul premier belgian şi liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a acuzat pe Farage de folosirea "propagandei naziste" în campanie, făcând referire la un afiş cu refugiaţii.

Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European a declarat că "Timpul împăcării a trecut. Trebuie să ne apărăm proiectul European."

Pe de altă parte, Farage a spus că "Oferim o rază de speranţă pentru toţi democraţi de pe continentul european. Marea Britanie nu va fi singurul stat-membru care va ieşi din UE."

Premierul britanic David Cameron se va întâlni marţi la Bruxelles cu liderii UE, pentru a discuta implicaţiile votului din Marea Britanie.

Summit-ul la care va participa şi David Cameron este programat să începă în dupa-amiaza zilei de marţi, la câteva ore după terminarea şedinţei extraordinare a Parlamentului European.

Aceasta urmează să fie prima întâlnire a lui Cameron cu liderii europeni după referendumul din Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici