Şeful serviciilor de informaţii americane anunţă schimbări pentru a evita un nou WikiLeaks

Directorul naţional al serviciilor de informaţii americane, James Clapper, a anunţat "schimbări reale" în următorii cinci ani pentru a împiedica noi pierderi de informaţii clasificate, ca urmare a scandalului WikiLeaks.

245 afișări
Imaginea articolului Şeful serviciilor de informaţii americane anunţă schimbări pentru a evita un nou WikiLeaks

Şeful serviciilor de informaţii americane anunţă schimbări pentru a evita un nou WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clapper, care este şeful agenţiilor de informaţii din Statele Unite şi este principalul consilier al preşedintelui Barack Obama în acest domeniu, a discutat despre cazul WikiLeaks, din 2010, ca despre un "eveniment îngrozitor" care a făcut ca autorităţile americane să "demareze schimbări" în ceea ce priveşte supravegherea şi controlul mass-media.

"Trebuie să încercăm să ne protejăm informaţiile şi să ne asigurăm că doar persoane într-adevăr autorizate vor avea acces la ele", a declarat Clapper.

În timpul unei declaraţii în faţa CSIS la Washington, el a precizat că reformele au în vedere "îmbunătăţirea clasificării" informaţiilor pentru a putea fi urmărite şi pentru a se observa către cine sunt comunicate.

"Previzionăm că în următorii cinci ani, vor putea fi observate schimbări reale şi vizibile", a declarat directorul serviciilor de informaţii.

Avem nevoie de "o arhitectură nouă" care are ca scop "împiedicarea unui nou eveniment precum WikiLeaks" - acest site a făcut publice zeci de mii de documente clasificate, iar Bradley Manning, fost analist de informaţii din Irak, este acuzat că le-a divulgat.

Această reformă va fi utilă pentru "a consolida securitatea şi a promova separarea" informaţiilor.

"Obiectivul este de a găsi această «Nirvana» între responsabilitatea de a comunica şi necesitatea de a proteja" informaţiile, mai menţionat acesta.

"Sincer vorbind, am avut tot timpul responsabilitatea de a detecta o ameninţare internă (...) dar WikiLeaks ne-a intensificat atenţia în această privinţă", a adăugat Clapper.

Bradley Manning, acuzat că este furnizorul informaţiilor de pe site-ul WikiLeaks, riscă închisoarea pe viaţă pentru "coalizare cu inamicul", în cazul în care el va fi judecat de curtea marţială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici