Serghei Lavrov: SUA să înceteze tentativele de a se impune în fostele republici sovietice

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Statele Unite ar trebui să nu mai încerce să se impună în fostele republici sovietice, Moscova subliniind că aderarea Ucrainei la NATO va fi văzută drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

867 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: SUA să înceteze tentativele de a se impune în fostele republici sovietice

Serghei Lavrov: SUA să înceteze tentativele de a se impune în fostele republici sovietice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Exact în momentul în care a apărut o şansă de soluţionare a problemelor specifice dintre Kiev şi miliţii, unele componente ale autorităţilor de la Kiev au cerut ca Ucraina să renunţe la statutul său de neutralitate şi să înceapă procesul de aderare la NATO", a declarat Lavrov la o întâlnire cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează site-ul IBTimes.co.uk.

"Este o încercare evidentă de a deturna eforturile menite să iniţieze un dialog pentru asigurarea reconcilierii naţionale", a adăugat ministrul rus.

Lavrov a exprimat, de asemenea, îngrijorarea Moscovei faţă de implicarea Statelor Unite în afacerile Kievului.

"Unii parteneri occidentali, inclusiv din nefericire cel mai influent jucător - Statele Unite -, vor victoria NATO şi o situaţie în care America să impună voinţa sa tuturor", a afirmat el.

"Acest concept de exclusivitate, pe care preşedintele (Barack) Obama l-a declarat în mod repetat, nu poate duce la nimic bun şi până acum nu a dus la nimic bun", a conchis el.

Într-un interviu acordat IBTimes UK la Celtic Manor, în Newport, unde are loc summitul NATO, ministrul eston de Externe Urmas Paet a promis sprijinul Estoniei pentru aderarea ucrainenilor şi georgienilor la Alianţa Nord-Atlantică. "Nu Rusia este cea care dictează cine poate să fie membru NATO", a declarat el.

Paet a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO nu va avea loc, cel mai probabil, în perioada imediat următoare, având în vedere reformele interne pe care aceasta trebuie să le facă atât la nivel constituţional, cât şi pentru reducerea corupţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici