Serviciile secrete pakistaneze susţin că au informat SUA în legătură cu Osama ben Laden

Serviciile secrete pakistaneze (ISI) au informat americanii în cursa lor de urmărire a lui Osama ben Laden, mergând până la a le furniza elementul care i-au condus la liderul Al-Qaida, susţin membri ai ISI, citaţi sâmbătă de Washington Post.

525 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete pakistaneze susţin că au informat SUA în legătură cu Osama ben Laden

Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto

"Pista (către ben Laden) şi informaţia a venit de fapt de la noi", declară un oficial de rang înalt din cadrul ISI pentru cotidianul american, sub acoperirea anonimatului.

Oficial aliate cu Statele Unite în lupta împotriva terorismului, ISI sunt suspectate frecvent de Washington de joc dublu, ceea ce a condus la decizia americană de a nu avertiza Islamabadul în legătură cu o operaţiune de comando împotriva lui ben Laden care s-a desfăşurat pe teritoriul pakistanez.

Liderul Al-Qaida a fost ucis la 2 mai 2011 de forţele speciale americane în reşedinţa din Abbottabad, la 50 de kilometri nord de capitala pakistaneză, unde acesta locuia de mai mulţi ani.

Un alt agent de informaţii pakistanez nu a ezitat să declare pentru Washington Post că "fiecare informaţie despre Al-Qaida, indiferent unde în lume, a fost obţinută cu ajutorul lor".

Astfel, ISI a oferit CIA un număr de telefon care a condus la mesagerul lui ben Laden, Abu Ahmed al-Kuwaiti, ucis şi el la Abbottabad, explică oficialul citat, care afirmă că a fost implicat în urmărirea membrilor Al-Qaida.

Pakistanezii nu ştiau că este vorba despre numărul de telefon al mesagerului şi CIA nu a informat niciodată ISI, regretă el, evocând "un deficit de încredere extrem şi trădare".

Contactat de AFP, un oficial american a subliniat că a fost vorba despre "o operaţiune americană" şi că "pakistanezii nu au oferit niciun indiciu despre ben Laden".

"Ei au furnizat însă unele informaţii care au ajutat serviciile de informaţii americane să aibă o idee clară despre reşedinţa" din Abbottabad, a adăugat el fără alte precizări.

După anunţul morţii lui Osama ben Laden, preşedintele Barack Obama, care pare că vrea să menajeze Islamabadul, a considerat că este "important de menţionat cooperarea în lupta antiteroristă cu Pakistanul care a ajutat (Statele Unite) să ajungă la ben Laden şi la complexul în care se ascundea acesta".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici