Siria a început să disperseze arsenalul chimic în întreaga ţară

Siria a început să disperseze arsenalul chimic în aproximativ 50 de locuri, cu scopul de a complica sarcina celor care urmează să îl plaseze sub control internaţional, scrie The Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de vineri. O unitate militară specializată, Unitatea 450, deplasează aceste stocuri de arme chimice, de peste 1.000 de tone, potrivit unor experţi.

2298 afișări
Imaginea articolului Siria a început să disperseze arsenalul chimic în întreaga ţară

Siria a început să disperseze arsenalul chimic în întreaga ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicaţia WSJ, care citează oficiali americani sub protecţia anonimatului, afirmă că o unitate militară specializată, Unitatea 450, deplasează de multe luni, ceea ce a făcut inclusiv săptămâna trecută, aceste stocuri de arme chimice, de peste 1.000 de tone, potrivit unor experţi.

Aceste arme chimice au început să fie deplasate, în urmă cu aproximativ un an, dinspre partea de vest a Siriei, unde sunt stocate, către 24 de locuri importante pe teritoriul întregii ţări.

Unitatea 450 a început totodată să recurgă la zeci de locuri de mai mică importanţă, în total fiind vorba de aproximativ 50 de locuri, împrăştiate pe tot teritoriul sirian, scrie publicaţia.

În pofida acestei strategii, serviciile americane şi israeliene de informaţii apreciază că ştiu în continuare unde se află cea mai mare parte a stocurilor de arme chimice, adaugă cotidianul american de afaceri.

"Ştim în mod clar mai puţin decât ştiam în urmă cu şase luni despre localizarea acestor arme", a recunoscut unul dintre oficialii citaţi de ziar.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat să trimită ONU documentele necesare semnării acordului privind interzicerea utilizării armelor chimice, reclamând în schimb concesii importante Washingtonului.

Americanii şi ruşii au început joi, la Geneva, discuţii, prevăzute pentru cel puţin două zile, la care participă experţi în dezarmare, care vizează modul de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, o iniţiativă lansată luni de către Moscova şi care a îndepărtat ameninţarea unor atacuri occidentale asupra regimului de la Damasc.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici