Şofer român reţinut în Grecia, după ce a provocat un accident soldat cu 4 morţi şi cel puţin 20 răniţi. MAE: Şoferul spune că a văzut semnalele luminoase, dar nu a putut opri din cauza unor defecţiuni - FOTO şi VIDEO

Patru persoane au fost ucise şi cel puţin 20 rănite, duminică dimineaţă, în Grecia, într-un accident provocat de un şofer de tir român care a fost reţinut de poliţie, relatează Kathimerini în ediţia electronică. Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în accident, menţionând, pe de altă parte, că le doreşte deplină însănătoşire persoanelor care au fost rănite.

9725 afișări
Imaginea articolului Şofer român reţinut în Grecia, după ce a provocat un accident soldat cu 4 morţi şi cel puţin 20 răniţi. MAE: Şoferul spune că a văzut semnalele luminoase, dar nu a putut opri din cauza unor defecţiuni - FOTO şi VIDEO

Şofer român reţinut în Grecia, după ce a provocat un accident soldat cu patru morţi. Preşedintele Băsescu transmite condoleanţe victimelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Ministrul Corlăţean transmite condoleanţe pentru victimele accidentului

Ministrul de Externe, Titus Corlţean, transmite sincere condoleanţe şi toată compasiunea familiilor victimelor accidentului rutier produs duminică în nordul Greciei, precum şi urări de sănătate celor care au suferit vătămări corporale.

UPDATE MAE: Şoferul spune că a văzut semnalele luminoase, dar nu a putut opri din cauza unor defecţiuni

Şoferul autocamionului implicat în accidentul din Grecia declară că a văzut semnalizările luminoase privind lucrările la carosabil, dar nu a putut opri din cauza unor posibile defecţiuni la sistemul de frânare, informează MAE, precizând că, din datele până la ora 19.00, nu sunt implicaţi alţi români

"Conform primelor declaraţii date de şoferul autocamionului în timpul audierilor, rezultă că acesta a văzut semnalizările luminoase care indicau restricţii de circulaţie cauzate de lucrările la carosabil, însă nu a putut opri vehiculul din cauza unor posibile defecţiuni la sistemul de frânare. Autorităţile judiciare elene vor efectua o nouă audiere mâine, 6 octombrie 2014, urmând a dispune măsurile legale ce se impun. Consulatul General al României la Salonic a continuat, la faţa locului, demersurile de obţinere a unor informaţii cu privire la existenţa şi a altor cetăţeni români implicaţi în accident. Informaţiile actualizate astăzi, 5 octombrie 2014, la orele 19.00, arată că nu au fost implicaţi şi alţi cetăţeni români în accident. Subliniem, încă o dată, faptul că cercetările inclusiv sub aspectul stabilirii identitãţii certe a persoanelor implicate în accident continuă, reprezentanţii oficiului consular român aflându-se la faţa locului", precizează MAE într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Consulul român a asistat la audierile efectuate de autorităţile elene, şoferul tirului beneficiind de asistenţa unui traducător de limba română, urmând să decidă asupra angajării unui avocat care să îl reprezinte în instanţă, adaugă ministerul.î

"Consulatul General al României la Salonic urmăreşte îndeaproape desfăşurarea evenimentelor şi rămâne în legătură permanentă atât cu cetăţeanul român, şoferul autocamionului, cât şi cu autorităţile elene competente cu gestionarea cazului", se mai arată în comunicat.

UPDATE Preşedintele Băsescu transmite condoleanţe victimelor

Preşedintele a transmis, duminică, un mesaj familiilor cetăţenilor care şi-au pierdut viaţa, precum şi persoanelor rănite în accidentul rutier petrecut în apropierea oraşului Salonic din Grecia, potrivit Preşedinţiei.

"Îmi exprim profunda îndurerare faţă de tragicul accident petrecut duminică, 5 octombrie a.c., în apropierea oraşului Salonic. Doresc să transmit sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa şi să le doresc deplină însănătoşire persoanelor care au fost rănite", se arată în mesajul preşedintelui.

UPDATE Un autocamion condus de un român a lovit mai multe autoturisme pe o autostradă în apropiere de Salonic, iar 4 persoane din autoturismele lovite au decedat, 4 sunt rănite grav şi 20 sunt rănite uşor, informează MAE, precizând că "nu rezultă, încă" decesul sau rănirea vreunui român.

"Consulatul General al României la Salonic s-a sesizat cu privire la producerea unui accident rutier în apropierea oraşului Salonic, pe autostrada ce face legătura între oraşele Salonic şi Veria, cu o posibilă implicare a unui autocamion înmatriculat în România", precizează MAE cu privire la accidentul din nordul Greciei.

Ministerul adaugă că oficiul consular a întreprins demersurile legale pe lângă autorităţile elene, în vederea obţinerii unor informaţii certe, în regim de urgenţă, cu privire la circumstanţele producerii accidentului, cât şi pentru confirmarea existenţei unui autovehicul înmatriculat în România implicat în accident.

"În paralel cu demersul iniţiat, o echipă a Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat, de urgenţă, la locul accidentului. Conform primelor informaţii obţinute inclusiv pe cale poliţienească, un autocamion la volanul căruia se afla un cetăţean român a lovit mai multe autoturisme staţionate într-o zonă cu restricţii de circulaţie, ca urmare a efectuării unor lucrări pe carosabil. În urma accidentului, 4 persoane aflate în autoturismele lovite au decedat, 4 persoane sunt rănite grav şi sunt peste 20 de cetăţeni răniţi uşor. Din cauza caracterului recent al accidentului, nu rezultă, încă, decesul sau rănirea vreunui cetăţean român, însă cercetările sunt în plină desfăşurare, urmând să fie stabilite ulterior identităţile certe ale tuturor victimelor", precizează MAE.

Ministerul menţionează că şoferul autocamionului, cetăţean român, a fost reţinut şi se află la dispoziţia autorităţilor elene.

"În acest sens, reprezentanţii Consulatului General rămân în continuare la locul accidentului, fiind în legătură directă cu autorităţile elene competente", se mai arată în comunicat.

UPDATE  Potrivit agenţiei de stat Athens-Macedonia News Agency, tirul, care venea dinspre oraşul Veria şi se deplasa cu viteză, a lovit aproximativ 30 de vehicule pe autostrada Egnatia, în nordul Greciei. Cel puţin unul dintre vehicule a luat foc în urma impactului, produs în jurul orei 10.30.

Şoferul tirului ar fi fugit de la locul accidentului, dar a fost ulterior arestat de poliţie, care l-a găsit ascuns pe un câmp din apropiere. Acesta a fost identificat drept un cetăţean român şi este reţinut pentru interogatoriu.

Patru persoane au murit în urma accidentului şi cel puţin 20 au fost rănite, primind îngrijiri la diferite spitale din apropiere.

Zona accidentului a fost securizată întrucât echipele de intervenţie continuau eforturile de a elibera persoanele blocate în maşini şi pentru a permite anchetatorilor să strângă dovezi privind circumstanţele producerii accidentului.

Potrivit site-ului Novinite.com, care citează postul public de radio bulgar, tirul condus de român era înmatriculat în Bulgaria şi nu a oprit la semnalele poliţiştilor, lovind maşinile staţionate într-o zonă cu restricţii de circulaţie, ca urmare a efectuării unor lucrări pe carosabil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici