SONDAJ: O largă majoritate a grecilor susţine măsuri de concediere a unor funcţionari publici

O largă majoritate a grecilor consideră necesare concedieri ale unor funcţionari, potrivit unui sondaj publicat duminică, după câteva zile de la adoptarea, contestată de mii de manifestanţi, a unui plan de reorganizare a funcţiei publice.

237 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: O largă majoritate a grecilor susţine măsuri de concediere a unor funcţionari publici

SONDAJ: O largă majoritate a grecilor susţine măsuri de concediere a unor funcţionari publici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Măsuri privind efectuarea unor concedieri în rândul administraţiei greceşti sunt susţinute de 60,6% dintre cei chestionaţi, alţi 36% opunându-se, relevă acest sondaj efectuat de Institutul Kapa asupra unui eşantion de 1.002 persoane, marţi şi miercuri, în cele mai intense două zile de mobilizare socială împotriva acestei soluţii supuse aprobării Parlamentului.

Celor aproximativ 70% dintre simpatizanţii Noii Drepte (dreapta) şi Pasok (socialişti) - cele două partide ce formează coaliţia aflată la putere - care aprobă soluţia concedierii li se alătură 47,7% dintre simpatizanţii partidului Syriza (stânga radicală), cea mai importantă forţă a opoziţiei, care nu încetează să denunţe ravagii în rândul populaţiei şi la nivel social provocate de "livrarea" ţării supraîndatorate creditorilor UE şi FMI.

Potrivit acestui sondaj, publicat de săptămânalul To Vima, 64,5% dintre persoanele chestionate se declară, dea semenea, în favoarea desfiinţării inamovabilităţii funcţionarilor.

Parlamentul grec a adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege privind un plan de disponibilizare a unor funcţionari, vizând pentru moment secţiile municipale de poliţie şi paznicii şcolilor, care urmează să muncească timp de opt luni cu un salariu redus, după care să accepte o nouă propunere sau părăsească funcţia publică în cazul în care o refuză.

Primele disponibilizări încep luni, iar în total aproximativ 4,200 de funcţionari vor fi vizaţi până la sfârşitul lui iulie. Alte liste cu funcţionari urmează să fie aprobate săptămânile viitoare, Grecia angajându-se să impună rapid modificări unui număr de aproximativ 25.000 de agenţi din cadrul administraţiei.

Această promisiune a permis ţării să obţină plata unei părţi a unei tranşe dintr-un ajutor internaţional în valoare 6,8 miliarde de euro, aprobat recent de zona euro şi FMI.

Reducerea funcţiei publice greceşti, ale cărei efective au crescut în decursul unor decenii de practici clienteliste ale partidelor politice, este doar una dintre numeroasele cerinţe ale creditorilor Greciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici