Sondaj: Susţinerea faţă de UE este în scădere netă din cauza crizei

Susţinerea faţă de UE şi faţă de integrarea economică europeană este în scădere netă în numeroase ţări din cauza crizei, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare american Pew.

294 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Susţinerea faţă de UE este în scădere netă din cauza crizei

Susţinerea faţă de UE este în scădere netă din cauza crizei - sondaj (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Între 2012 şi 2013, susţinerea faţă de proiectul european a scăzut de la 60 la sută la doar 45 la sută, respectiv 15 puncte. Franţa a înregistrat cea mai puternică scădere (19 puncte, respectiv 41 la sută opinii favorabile).

Aceasta este de 14 puncte în Spania (46 la sută), o ţară extrem de afectată de criză, şi de 8 puncte în Germania (60 la sută), dar doar de 1 punct în Italia (58 la sută), potrivit studiului intitulat "Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeapă".

În ţările în care nivelul de susţinere era deja scăzut acesta a continuat să se reducă: Grecia a ajuns la 33 la sută (o scădere de 4 puncte) şi Marea Britanie la 43 la sută (2 puncte).

Singura ţară în care cota UE a înregistrat o creştere este Cehia (plus 4 puncte, respectiv 38 la sută).

Fenomenul este identic pentru susţinerea integrării economice a Europei, Pew amintind că aceasta este la originea construcţiei europene. Susţinerea, deja slabă, înregistrează o nouă scădere în decurs de un an, ajungând de la 34 la sută la 28 la sută.

Şi în acest caz Franţa se distinge cu o scădere de 14 puncte (22 faţă de 36 la sută), urmată de Italia (11 puncte, respectiv 11 la sută opinii favorabile), Spania (9 puncte, respectiv 37 la sută), Grecia (7 puncte, 11 la sută) şi Polonia (7 puncte, 41 la sută). Doar Germania rămâne la un nivel mai mare de 50 la sută, în pofida unei scăderi de 5 puncte.

"Criza economică ce se prelungeşte a creat forţe centrifuge care au divizat opinia publică, separând francezii de germani şi germanii de toţi ceilalţi", potrivit Pew. "Ţările din sud, Spania, Italia şi Grecia se îndepărtează din ce în ce mai mult din cauza frustării lor faţă de Bruxelles, Berlin şi ceea ce percep drept nedreptatea sistemului economic".

Acest studiu a fost realizat în martie pe un eşantion format din 7.646 de persoane din opt ţări membre UE (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Polonia şi Cehia).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici