Statele Unite condamnă recunoaşterea de către Rusia a documentelor emise de separatiştii est-ucraineni

Statele Unite au exprimat preocupare şi condamnă vehement decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a documentelor, inclusiv a paşapoartelor şi numerelor de înmatriculare auto, emise de autorităţile regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

3554 afișări
Imaginea articolului Statele Unite condamnă recunoaşterea de către Rusia a documentelor emise de separatiştii est-ucraineni

Statele Unite condamnă recunoaşterea de către Rusia a documentelor separatiştilor est-ucraineni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Preşedintele Vladimir Putin a emis sâmbătă seară un decret privind recunoaşterea în Rusia a documentelor, inclusiv a numerelor de înmatriculare auto, a cărţilor de identitate şi paşapoartelor, emise de autorităţile separatiste ale autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

"Decizia s-a luat pentru protejarea drepturilor persoanelor în conformitate cu principiile şi normele umanitare internaţionale", fiind o măsură "provizorie", până la găsirea unei "soluţii politice" la conflictul din estul Ucrainei, a comunicat Kremlinul, potrivit site-ului agenţiei Tass.

Administraţia Donald Trump a condamnat vehement decizia Rusiei. "Recunoaşterea documentelor «republicilor» separatiste este îngrijorătoare şi incompatibilă cu obiectivele Acordului Minsk", a reacţionat duminică, prin Twitter, Ambasada SUA din Ucraina.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a cerut sâmbătă Rusiei să contribuie la detensionarea conflictului din estul Ucrainei şi să aplice în totalitate Acordul Minsk. "Trebuie să ştiţi acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar dacă suntem în căutarea unor poziţii comune pe care preşedintele Donald Trump crede că le putem găsi", a insistat Michael Pence.

"În cursul unei întrevederi cu preşedintele Petro Poroşenko, am evidenţiat susţinerea SUA pentru Ucraina şi pentru implementarea completă a Acordului Minsk", a subliniat Mike Pence.

Confruntările militare între armata ucraineană şi insurgenţii separatişti s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, iar de luni ar urma să intre în vigoare un nou armistiţiu. Administraţia prooccidentală de la Kiev şi Moscova se acuză reciproc de amplificarea confruntărilor militare.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut pe 1 februarie Rusiei să îşi folosească "influenţa considerabilă" asupra rebelilor din estul Ucrainei pentru a pune capăt la ceea ce el a descris ca fiind "cea mai gravă amplificare a încălcărilor" armistiţiului dintr-o lungă perioadă.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi rebeli proruşi, a izbucnit în martie 2014. Bilanţul este estimat la cel puţin 9.800 de morţi şi aproape 23.000 de răniţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici