Statele Unite iau atitudine. Vor să descurajeze acţiunile belicoase ale Chinei în Taiwan

Statele Unite analizează opţiunile pentru un pachet de sancţiuni împotriva Chinei pentru a o descuraja să invadeze Taiwanul, iar Uniunea Europeană se află sub presiunea diplomatică a Taipeiului pentru a face acelaşi lucru, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.

2688 afișări
Imaginea articolului Statele Unite iau atitudine. Vor să descurajeze acţiunile belicoase ale Chinei în Taiwan

Sursa foto: Profimedia

Sursele au declarat pentru Reuters că atât deliberările de la Washington, cât şi lobby-ul separat făcut de Taipei pe lângă trimişii UE se află într-un stadiu incipient - un răspuns la temerile privind o invazie chineză, care au crescut pe măsură ce tensiunile militare se intensifică în strâmtoarea Taiwan.

În ambele cazuri, ideea este de a lua sancţiuni care să depăşească măsurile deja luate în Occident pentru a restricţiona anumite schimburi comerciale şi investiţii cu China în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile de calculator şi echipamentele de telecomunicaţii.

Sursele nu au oferit detalii despre ceea ce se ia în considerare, dar noţiunea de sancţiuni asupra celei de-a doua economii a lumii şi una dintre cele mai mari verigi ale lanţului de aprovizionare global ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitate.

„Posibila impunere de sancţiuni asupra Chinei este un exerciţiu mult mai complex decât sancţiunile asupra Rusiei, având în vedere implicarea extinsă a SUA şi a aliaţilor în economia chineză”, a declarat Nazak Nikakhtar, un fost înalt oficial al Departamentului de Comerţ al SUA.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu şi luna trecută a lansat rachete deasupra insulei şi a trimis nave de război peste frontiera maritimă neoficială a celor două ţări, după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, în ceea ce Beijingul a considerat o provocare.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va reunifica Taiwanul, guvernat democratic, cu partea continentală şi nu a exclus folosirea forţei. El urmează să obţină un al treilea mandat de conducere de cinci ani la congresul Partidului Comunist de luna viitoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici