Steinmeier îndeamnă Kievul să dialogheze cu separatiştii proruşi

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a îndemnat luni Guvernul ucrainean să dialogheze cu separatiştii proruşi în vederea ajungerii la un armistiţiu, avertizând că nu există o soluţie pur militară la conflict.

122 afișări
Imaginea articolului Steinmeier îndeamnă Kievul să dialogheze cu separatiştii proruşi

Steinmeier îndeamnă Kievul să dialogheze cu separatiştii proruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chiar dacă situaţia în estul Ucrainei a evoluat în favoarea serviciilor de securitate ucrainene, nu va exista o soluţie pur militară, cu atât mai mult cu cât majoritatea separatiştilor s-au regrupat la Doneţk", a declarat Steinmeier în cursul unei vizite în Mongolia, citat într-un comunicat dat publicităţii de către Ministerul de Externe luni la Berlin.

Ministrul a subliniat că o reuniune a Grupului de contact a avut loc duminică la Kiev, la care au participat Ucraina, Rusia şi OSCE, dar nu şi separatişti proruşi. El a catalogat discuţiile ca "extrem de dificile".

"Toate părţile ar face bine să rămână pe calea declaraţiei de la Berlin, de miercuri, adică (...) să continue discuţiile şi cu reprezentanţii separatiştilor şi mai ales să acţioneze în vederea obiectivului principal, şi anume declararea unui armistiţiu în estul Ucrainei", a declarat Steinmeier.

"O încetare a focului bilaterală şi fără condiţii care să aibă loc foarte rapid rămâne esenţială", a subliniat luni o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Christiane Wirtz, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Berlin.

"Guvernul (german) regretă că încă nu a avut loc o reuniune a Grupului de contact cu reprezentanţii separatiştilor", a adăugat ea, solicitând o asemenea reuniune "cât mai rapid posibil".

Reuniţi la Berlin săptămâna trecută, miniştrii de Externe ucrainean, rus, german şi francez au afirmat necesitatea angajării rapide a unor noi negocieri în vederea ajungerii la un armistiţiu în Ucraina.

Însă recucerirea sâmbătă a Slavianskului şi Kramatorskului, două fiefuri ale insurgenţilor, a constituit un prim succes important obţinut de armata ucraineană, incitând Kievul să privilegieze o soluţie militară în detrimentul căii diplomatice promovate de către Moscova, susţinută de către europeni.

Armata ucraineană îşi continua luni marşul către Doneţk, pe care rebelii proruşi se pregăteau să-l apere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici