Stoltenberg spune că Turcia şi Suedia vor purta noi discuţii privind aderarea la NATO

  • Turcia a fost de acord să organizeze o nouă întâlnire cu Suedia, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Creşte presiunea pentru ca Ankara să aprobe cererea Stockholmului de a adera la alianţa nord-atlantică până la summitul de la Vilnius din luna iulie.
296 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg spune că Turcia şi Suedia vor purta noi discuţii privind aderarea la NATO

Vorbind cu reporterii după discuţiile cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan la Istanbul, şeful NATO a subliniat că "Suedia a luat măsuri concrete semnificative pentru a răspunde preocupărilor Turciei" şi a anunţat că părţile vor avea o întâlnire săptămâna următoare.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO în mai 2022. Turcia şi Ungaria au blocat procesele de aprobare parlamentară pentru cele două ţări, permiţând în cele din urmă Finlandei să devină membru, dar refuzând în continuare să îşi dea acordul pentru candidatura Suediei.

"Aderarea va face Suedia mai sigură, dar şi NATO şi Turcia mai puternice", a declarat Stoltenberg. "Aştept cu nerăbdare", a adăugat el, "să finalizăm aderarea Suediei cât mai curând posibil"."

Oficialii occidentali spun că speră ca Turcia să aprobe candidatura Suediei acum că alegerile din Turcia s-au încheiat, presiunea crescând pentru ca atât Ankara, cât şi Budapesta să îşi finalizeze procesele de aprobare parlamentară înainte ca liderii NATO să se reunească pentru un summit la Vilnius luna viitoare.

Duminică, Stoltenberg a reiterat presiunea pentru aderare înainte de reuniune. Mai este "încă timp", a spus el, "pentru ca acest lucru să se întâmple până la summitul de la Vilnius".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici