Studenţii bulgari au încercat să blocheze politicienii în Parlament. Patru oameni au fost răniţi, iar alţi 24 au fost reţinuţi de poliţie

Studenţii bulgari au încercat să blocheze politicienii în interiorul Parlamentului de la Sofia, în cadrul unui protest faţă de corupţie şi faţă de calea spre care se îndreaptă ţara.

623 afișări
Imaginea articolului Studenţii bulgari au încercat să blocheze politicienii în Parlament. Patru oameni au fost răniţi, iar alţi 24 au fost reţinuţi de poliţie

Studenţii bulgari au încercat să blocheze politicienii în Parlament. Poliţia a intervenit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: Patru răniţi şi 24 de persoane reţinute la Sofia, în urma manifestaţiei din faţa Parlamentului

Trei manifestanţi şi un poliţist au fost răniţi, iar 24 de persoane reţinute, marţi, în timpul unei manifestaţii şi într-o tentativă a studenţilor de blocare a Parlamentului, a anunţat miercuri dimineaţa poliţia bulgară, citată de AFP.

Sute de studenţi au încercat să blocheze marţi dimineaţă accesul în Parlament, însă acţiunea lor a fost împiedicată de către poliţişti. În cursul serii, alţi protestatari li s-au alăturat, înainte ca poliţia să-i disperseze.

Ciocniri, mai ales în cursul după-amiezii şi serii, au avut loc între poliţişti şi manifestaţi, care solicită demisia premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, acuzat de "legături cu oligarhia".

Socialiştii şi partidul minorităţii turce MDL, care sprijină Guvernul bulgar, au acuzat miercuri în Parlament partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov că stă în spatele acestor incidente, infiltrând "extremişti".

În schimb, GERB şi-a exprimat regretul că Guvernul a transformat piaţa din faţa Parlamentului în "arenă de gladiatori", cerându-i demisia, "singurul demers rezonabil care ar putea pune capăt tensiunii".

Studenţii încearcă să dea un nou impuls protestelor antiguvernamentale lansate în iunie, după două săptămâni de la învestirea Guvernului Oreşarski, şi care au adunat până la 20.000 de persoane înainte de august.

Începând de luni, ei au blocat uşile de acces ale rectoratului Universităţii din Sofia, dar au permis accesul personalului administrativ miercuri dimineaţa. Cursurile sunt suspendate.

Circulaţia era perturbată, miercuri, în centrul Sofiei, din cauza sporirii măsurilor de securitate în jurul Parlamentului.

Sute de persoane au format un lanţ uman în faţa clădirii, unde au avut loc ciocniri cu scutierii, mobilizaţi în număr mare. Studenţii susţin că apelurile la "ocuparea" Parlamentului reprezintă o încercare de a-şi face auzită vocea. Ei vor ca Guvernul condus de socialişti, care a preluat conducerea ţării în mai, să demisioneze, relatează miercuri site-ul Novinite.com.

Precedentul Guvern a căzut în urma protestelor, iar cel actual este vizat zilnic de manifestaţii.

Unii studenţi s-au întins pe jos pentru a opri maşinile de patrulă ale poliţiei. Câţiva au fost arestaţi şi se plâng de rele tratamente.

Protestele au loc după "Marşul Justiţiei" de sâmbătă de la Sofia, care a atras sute de studenţi. Profesorii universitari li s-au alăturat, acuzând Guvernul de legături corupte cu grupurile de afaceri.

La 24 de ani de la căderea comunismului în Bulgaria, protestatarii susţin că guvernele succesive au eşuat în reformarea politicii şi în a pune bazele unei creşteri economice stabile.

Aderarea la UE a adus prosperitate pentru mulţi, dar a încurajat tinerii să emigreze, lăsând în urmă o populaţie bătrână şi săracă, în timp ce eşecul în instalarea unui stat de drept şi în combaterea corupţiei a descurajat investiţiile de care are nevoie Bulgaria. Salariul mediu din această ţară este cel mai mic din UE, fiind de doar 400 de euro, în timp ce pensia medie este de 130 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici