SUA au luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi la Jocurile Olimpice

Statele Unite au luat "toate măsurile necesare" pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, staţiune rusă situată pe litoralul Mării Negre, a anunţat, marţi, Casa Albă, citată de AFP.

213 afișări
Imaginea articolului SUA au luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi la Jocurile Olimpice

SUA au luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi la Jocurile Olimpice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american, Barack Obama, a avut o întrevedere cu membrii echipei sale pentru securitate naţională - care reuneşte secretari, şeful Statului Major şi directorii serviciilor de informaţi - în sala de criză de la Casa Albă, iar aceştia i-au oferit asigurări "că au luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea americanilor" care vor participa sau vor asista la JO, a precizat Executivul american într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, Obama le-a cerut "să continue să lucreze strâns cu Guvernul rus şi alţi parteneri pentru a face JO de la Soci sigure şi încununate cu succes". De asemenea, preşedintele american vrea ca membrii echipei sale pentru securitate naţională "să examineze orice informaţie care ar putea afecta securitatea JO şi să acţioneze" în consecinţă.

Barack Obama a afirmat vineri, într-un interviu acordat CNN, că Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor fi "sigure". Cu toate acestea, el le-a recomandat cetăţenilor americani să fie vigilenţi pentru că există în continuare "riscuri".

Odată cu apropierea JO de Iarnă, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie, Casa Albă s-a alarmat în legătură cu o creştere "îngrijorătoare" a riscurilor de comitere de atentate, iar mai mulţi oficiali americani au criticat Moscova pe motiv că nu împărtăşeşte suficiente informaţii despre eventuale ameninţări teroriste.

Într-o înregistrare video difuzată recent, islamişti din Caucazul rus au ameninţat că vor încerca să comită atacuri teroriste în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, realimentând temerile după atentatele sinucigaşe produse în decembrie la Volgograd, în sudul Rusiei.

Marţi, un oficial american de rang înalt în domeniul antiterorismului, Matthew Olsen, a fost interogat de senatori pe marginea gradului de cooperare cu autorităţile ruse. "Tot timpul se pot face mai multe în acest domeniu. Dar, în acest moment, aş spune că nivelul (de cooperare) este bun", a apreciat el.

Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI), James Clapper, a recunoscut la rândul său că ruşii sunt "mai dispuşi să coopereze când este vorba despre ameninţări externe şi mai puţin dispuşi când este vorba despre ameninţări interne".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici