SUA lucrează la o reţea de internet din umbră pentru a ajuta disidenţii din ţările represive

Administraţia Obama conduce un efort global de înfiinţare a unei reţele de Internet "din umbră" şi a unui sistem de telefonie mobilă care să ajute disidenţii să submineze guvernele represive ce încearcă să îi reducă la tăcere cenzurând şi închizând reţelele de comunicaţie.

313 afișări
Imaginea articolului SUA lucrează la o reţea de internet din umbră pentru a ajuta disidenţii din ţările represive

SUA lucrează la o reţea de internet din umbră pentru a ajuta disidenţii din ţările represive (Imagine: Shutterstock)

Potrivit New York Times, efortul include proiecte secrete de înfiinţare a unor reţele de telefonie în ţările străine, precum şi o operaţiune denumită "Internet într-o valiză".

Finanţată cu două milioane de dolari de Departamentul de Stat, "valiza" poate fi transportată în mod secret peste graniţă şi setată să permită comunicaţii wireless pe o rază extinsă, cu ajutorul unui link la Internetul global.

Efortul american, dezvăluit în zeci de interviuri, documente de planificare şi note diplomatice clasificate obţinute de New York Times, creşte în amploare, costuri şi grad de sofisticare.

Unele proiecte implică tehnologie pe care o dezvoltă Statele Unite; altele combină instrumente care au fost create de hackeri în aşa numita mişcarea de eliberare a tehnologiei.

Departamentul de Stat, de exemplu, finanţează crearea unor reţele wireless care le pot permite activiştilor să comunice fără ca guvernele unor ţări ca Iran, Siria şi Libia să afle, potrivit participanţilor la proiect.

Într-unul dintre cele mai ambiţioase eforturi, afirmă oficialii americani, Departamentul de Stat şi Pentagonul au cheltuit cel puţin 50 de milioane de dolari pentru a crea o reţea independentă de telefonie mobilă în Afganistan folosind turnuri în bazele militare protejate din ţară.

Proiectul american a creat o alianţă improbabilă de diplomaţi şi ingineri militari, tineri programatori şi disidenţi din cel puţin 12 ţări, susţine cotidianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici