SUA, Marea Britanie, Franţa critică Rusia privind criza din Ucraina. Moscova transmite avertismente

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au criticat vehement vineri presupusa implicare a Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, unde confruntările s-au intensificat în ultimele zile, Moscova respingând acuzaţiile şi avertizând că "acţiunile Kievului" riscă să conducă la amplificarea crizei.

3738 afișări
Imaginea articolului SUA, Marea Britanie, Franţa critică Rusia privind criza din Ucraina. Moscova transmite avertismente

SUA, Marea Britanie, Franţa critică Rusia privind criza din Ucraina. Moscova transmite avertismente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Asistăm la o nouă ofensivă separatistă asupra unităţilor armatei ucrainene. Este vorba de acţiuni premeditate", a declarat Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite.

"Forţele separatiste sunt creaţia Rusiei, instrumentele Moscovei. Rusia are capacitatea şi influenţa de a exercita control asupra forţelor separatiste. Trebuie să exercite această influenţă pentru a asigura respectarea Acordului de la Minsk", a subliniat oficialul britanic, citat de Reuters.

"Rusia continuă să nege secretul cunoscut... că înarmează insurgenţii şi trimite militari să moară ca anonimi în estul Ucrainei", a acuzat ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power.

"Toată lumea ştie ce rol joacă Rusia în criza din Ucraina încă de la început", a confirmat ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre.

Moscova a respins acuzaţiile, atribuind Administraţiei prooccidentale de la Kiev intensificarea confruntărilor militare. "Dacă vom lăsa Kievul să continue aceste acţiuni, situaţia ar putea scăpa de sub control...", a atras atenţia Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU.

Confruntările militare s-au intensificat, începând de miercuri, în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi, potrivit estimărilor ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici