SUA şi Rusia au discutat despre Ucraina în iunie, pe o insulă din Finlanda, afirmă Helsinki. Moscova infirmă

Reprezentanţi ai Statelor Unite şi Rusiei s-au întâlnit în iunie pe o insulă mică din Finlanda pentru negocieri confidenţiale pe tema crizei din Ucraina, a anunţat marţi Ministerul finlandez de Externe, citat de AFP.

323 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia au discutat despre Ucraina în iunie, pe o insulă din Finlanda, afirmă Helsinki. Moscova infirmă

SUA şi Rusia au discutat despre Ucraina în iunie, pe o insulă din Finlanda, afirmă Helsinki (Imagine: EPA/ Mediafax Foto)

Ministerul a precizat că întâlnirea a avut loc pe insula Boistoe, însă nu a oferit detalii despre identitatea participanţilor sau subiectele abordate.

"Ministerul de Externe confirmă că reuniunea a fost organizată şi că ministerul a furnizat un ajutor la solicitarea părţilor (rusă şi americană)", a dezvăluit diplomaţia finlandeză pe contul său de Twitter.

Data exactă a acestei reuniuni nu a fost divulgată, însă luna iunie a fost marcată de tensiuni puternice între Rusia şi Occident, notează AFP.

Şeful diplomaţiei finlandeze, Erkki Tuomioja, citat de postul de televiziune Yle, a confirmat că o astfel de reuniune a avut loc.

Rusia respinge speculaţiile că ar fi purtat negocieri secrete cu Statele Unite pe tema Ucrainei

Rusia a negat informaţiile apărute în presă privind negocieri secrete între Moscova şi Washington, organizate în iunie, pe tema crizei din Ucraina, relatează AFP.

"Pe Insula Boistoe a avut loc, la sfârşitul lunii iunie, o reuniune a experţilor americani şi ruşi", a explicat Ministerul rus de Externe.

"Însă nu a fost vorba de consultări între reprezentanţi oficiali ai celor două ţări, ci de una dintre numeroasele reuniuni între instituţii nonguvernamentale, universitare, ruse şi americane", a dat asigurări diplomaţia de la Moscova.

Întâlnirea s-a încheiat prin adoptarea unui document "care enumeră idei pentru soluţionarea conflictului din Ucraina", precizează Moscova.

Potrivit ziarului rus Kommersant şi presei americane, documentul adoptat la finalul reuniunii este "un plan în 24 de puncte" privind soluţionarea conflictului ucrainean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici