Summitul european din februarie, consacrat bugetului UE pentru 2014-2020

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a decis, joi, asupra consacrării summitului european prevăzut pentru 7 şi 8 februarie bugetului 2014-2020 al UE şi este convins că va putea încheia un "bun acord", a declarat o sursă europeană.

316 afișări
Imaginea articolului Summitul european din februarie, consacrat bugetului UE pentru 2014-2020

Summitul european din 7 şi 8 februarie, consacrat bugetului UE pentru 2014-2020 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După numeroasele consultări care au avut loc împreună cu liderii europeni pe parcursul ultimelor săptămâni, Van Rompuy este convins de a fi capabil să "încheie un acord bun", a afirmat această sursă implicată în negocieri.

El l-a primit miercuri pe şeful guvernului finlandez, Jyrki Katainen, care este în relaţii tensionate cu premierul britanic, David Cameron, în contextul în care acesta din urmă a cerut tăieri bugetare semnificative în propunerile Comisiei Europene.

Van Rompuy nu a plănuit deschiderea negocierilor cu noile propuneri. "Punctul de plecare va fi propunerea discutată în cadrul summitului consacrat bugetului UE în noiembrie, însă Herman Van Rompuy va ţine cont de rezultatele consultărilor pentru a le "îmbunătăţi şi completa", a precizat aceeaşi sursă.

În ultima propunere, acesta a redus cu 75 de miliarde cererile Comisiei Europene, pentru un buget de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european.

Preşedintele Consiliului European a redistribuit finanţarea pentru anumite sectoare pentru a o realoca agriculturii şi fondurilor de coeziune destinate regiunilor cele mai sărace.

Mai multe ţări, printre care Germania, Marea Britanie şi Finlanda, au considerat această propunere ca fiind încă prea mare.

Franţa a insistat asupra necesităţii de a anula reducerea de 3,54 de miliarde de euro pe an de care beneficiază Londra, care ar suporta cea mai mare parte a costurilor cu Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici