Talibanii se răzbună pentru moartea lui ben Laden: 80 de morţi după explozia a două bombe în Pakistan - VIDEO

Explozia a două bombe a provocat, vineri, moartea a 80 de persoane în nord-vestul Pakistanului, în special cadeţi ai unei unităţi paramilitare a poliţiei, talibanii aliaţi ai Al-Qaida revendicând astfel "prima lor acţiune" pentru răzbunarea lui Osama ben Laden.

1288 afișări
Imaginea articolului Talibanii se răzbună pentru moartea lui ben Laden: 80 de morţi după explozia a două bombe în Pakistan - VIDEO

Talibanii se răzbună pentru moartea lui ben Laden: 70 de morţi după explozia a două bombe în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest atac are loc la 11 zile după ce arhitectul atentatelor din 11 septembrie a fost ucis de un comando al forţelor speciale americane în nordul Pakistanului. Talibanii pakistanezi au jurat imediat să se răzbune, intensificându-şi atentatele împotriva Guvernului pakistanez şi a forţelor de securitate, pe care le consideră complicele Washingtonului în acest raid, precum şi împotriva intereselor americane.

Vineri, în zori, la Shabqadar, un oraş din districtul Charsadda din nord-vestul ţării, un bărbat pe o motocicletă a detonat o bombă pe care o avea asupra lui în momentul în care cadeţii, îmbrăcaţi în haine civile, se pregăteau să urce într-un autobuz care urma să îi ducă acasă, pentru o permisie de zece zile, a explicat pentru AFP Nisar Khan Marwat, şeful poliţiei din Charsadda.

Atentatul viza un centru de antrenament de la Frontier Constabulary, o unitate paramilitară a poliţiei desemnate să supravegheze frontiera.

Ulterior, o a doua bombă, ascunsă, a afectat autobuzele şi microbuzele care aşteptau tinerii recruţi.

"Au murit 80 de persoane, dintre care 65 de la Frontier Constabulary, şi 11 civili", afirmă Marwat. Alte peste 140 de persoane au fost rănite. Aproximativ 40 dintre răniţi "se află între viaţă şi moarte", potrivit unor surse medicale.

"Eram în microbuz şi îmi aşteptam colegii", a povestit pentru AFP Ahmad Ali, un cadet rănit contactat la spital prin telefon. "Eram mulţumit că mergem să ne vedem familiile şi am auzit pe cineva strigând Allah Akbar (Allah este mare) după care o explozie puternică", îşi aminteşte el.

"Am fost lovit de ceva în spate, apoi am auzit o a doua explozie, după care am sărit din autobuz, eram plin de sânge", îşi aminteşte Ahmad Ali.

Acesta este atentatul cu cel mai mare număr de morţi din Pakistan din acest an.

"Este o primă acţiune pentru a-l răzbuna pe martirul Osama", a declarat prin telefon Ehsanullah Ehsan, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), dintr-un loc necunoscut.

"Aşteptaţi-vă la atacuri mai mari în Pakistan şi Afganistan", a ameninţat el.

TTP, care a jurat credinţă Al-Qaida în 2007, este principalul responsabil de un val de peste 450 de atentate, majoritatea sinucigaşe, care s-au soldat cu peste 4.300 de morţi în patru ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici