The Intercept:Washington Post a răspândit ştiri false despre presupusa ameninţare reprezentată de Rusia

Cotidianul american The Washington Post a diseminat ştiri false referitoare la presupusa ameninţare reprezentată de Rusia la adresa Statelor Unite, însă aceste materiale senzaţionaliste, deşi false, au adus venituri publicaţiei prin traficul generat, scrie site-ul The Intercept.

1812 afișări
Imaginea articolului The Intercept:Washington Post a răspândit ştiri false despre presupusa ameninţare reprezentată de Rusia

The Intercept: Washington Post a răspândit ştiri false despre ameninţarea reprezentată de Rusia (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

În ultimele şase săptămâni, Washington Post a publicat două ştiri de succes despre presupusele ingerinţe ale Rusiei în treburile interne ale Statelor Unite, însă cotidianul a fost ulterior nevoit să admită că afirmaţiile cheie din aceste articole au la bază informaţii false, scrie The Intercept.

Prima ştire se referea la presupusa implicare a Rusiei în răspândirea de ştiri false, în timp ce al doilea vorbea despre cum reţeaua de electricitate a Statelor Unite ar fi fost vizată de un atac cibernetic efectuat de hackeri ruşi. În ambele cazuri, articolele, cu un pronunţat caracter senzaţionalist, au fost promovate agresiv pe site-ul cotidianului şi pe reţele sociale, astfel aducând venituri consistente publicaţiei prin traficul generat.

Pe de altă parte, notele prin care cotidianul a retractat informaţiile false au fost mult mai puţin diseminate, astfel că doar o mică parte din persoanele care au citit articolele originale au aflat şi că aceste au fost retractate.

"Cel mai ironic aspect este că jurnaliştii consacrate - exact persoanele obsedate de cruciada împotriva ştirilor false - joacă un rol cheie prin faptul că permit şi stimulează diseminarea de ştiri false. Fac acest lucru nu doar prin răspândirea fără a trata cu simţ critic ştirile, dar şi prin faptul că nu fac nimic sau aproape nimic pentru a anunţa publicul asupra falsităţii acestor materiale", afirmă The Intercept.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici