Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, marţi, la Suceava, că proiectele energetice comune cu România vor spori independenţa energetică a ţării sale, cu un efect pozitiv asupra întregii economii.

198 afișări
Imaginea articolului Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova

Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto / Radu Stefan)

Preşedintele moldovean a spus că realizarea proiectelor de interconectare şi energetice a gazoductului Iaşi-Chişinău nu doar că va spori independenţa energetică şi politică a Republicii Moldova, ci va declanşa o reacţie în lanţ pentru întreaga economie a Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a remarcat că valoarea comerţului bilateral a început să crească, depăşind un miliard de euro.

”România a devenit primul partener al Republicii Moldova atât la exporturi, cât şi la importuri. (...) Putem anticipa o sporire substanţială a volumul comerţului nostru cu România şi cu alte state membre ale UE. Pentru a asigura transportarea unui volum sporit de mărfuri şi de pasageri în Republica Moldova şi UE se impune modernizarea reţelelor de transport comune, poduri, şosele şi căi ferate”, a spus Timofti.

El a precizat că o importanţă strategică ar fi construirea unei autostrăzi moderne care să lege Chişinău de Iaşi şi de Cluj, conectând Republica Moldova la reţeaua de autostrăzi din vestul continentului, o astfel de autostradă fiind profitabilă şi din punct de vedere economic.

”Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ar trebui să fie traseele pe care circulă în limba română informaţiile, ideile, conceptele şi valorile. Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică astăzi accesul în Republica Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română şi a culturii pop de expresie românească. Altfel riscăm ca generaţiile nepoţilor noştri să nu se mai înţeleagă, având aceeaşi limbă, dar limbaje diferite”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

El a mai arătat că este convins că într-o zi, mai devreme sau mai târziu, România şi Republica Moldova se vor întâlni în Uniunea Europeană.

”Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă pentru a ne vizita nepoţii studenţi şi pe profesorii de la Universitatea Ştefan cel Mare”, a conchis Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava. Cu acest prilej, preşedintele moldovean a avut o întrevedere cu preşedintele român Klaus Iohannis, cei doi susţinând o declaraţie de presă comună, al cărei mesaj principal a fost susţinerea integrării europene a Republicii Moldova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici