Tiruri de rachete lansate asupra oraşelor Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa. Hamas revendică atacurile. Israelul a răspuns cu 160 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza, pe timpul nopţii - FOTO

Cel puţin cinci rachete au fost lansate miercuri dimineaţa către Tel-Aviv şi periferia sa. Sirenele de alertă au sunat şi rachetele au fost interceptate în zbor de o baterie a Iron Dome, un sistem de interceptare a rachetelor, a anunţat postul de radio militar, amintind că marţi oraşele Tel-Aviv şi Ierusalim au fost vizate de rachete lansate din Fâşia Gaza controlată de islamiştii palestinieni ai Hamas.

5246 afișări
Imaginea articolului Tiruri de rachete lansate asupra oraşelor Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa. Hamas revendică atacurile. Israelul a răspuns cu 160 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza, pe timpul nopţii - FOTO

Tiruri de rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 08:39 Israelul a efectuat 160 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza, pe timpul nopţii

Aviaţia israeliană a desfăşurat 160 de raiduri în Fâşia Gaza împotriva Hamas în cursul nopţii de marţi spre miercuri ca răspuns la continuarea tirurilor de rachetă către Israel, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, relatează AFP.

"Au fost 160 de raiduri în timpul nopţii, ceea ce ridică la 430 numărul atacurilor aeriene de la începutul operaţiunii «bordură de protecţie»", a anunţat purtătorul de cuvânt, generalul Moti Almoz, pentru postul militar de radio, precizând că au fost vizate 120 de zone de lansare a rachetelor, zece posturi de comandament ale Hamas şi "numeroase tuneluri".

Printre celelalte ţinte ale atacurilor figurează două case "ale unor şefi militari ai Hamas", precum şi "birourile Ministerului de Interne sau ale serviciului de securitate naţională al Hamas", a adăugat generalul.

"Operaţiunea pe care am lansat-o se va extinde în următoarele zile", a continuat purtătorul de cuvânt, refuzând să ofere detalii despre planurile unei operaţiuni terestre de mare anvergură în Fâşia Gaza.

Contactată de AFP, o altă purtătoare de cuvânt a armatei a precizat că patru rachete au fost lansate miercuri dimineaţa către sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube materiale.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat marţi convocarea a 40.000 de rezervişti în anticiparea unei posibile operaţiuni la sol.

Întăriri au fost mobilizate la frontiera cu Gaza, unde jurnaliştii AFP au văzut trupe, tancuri şi transportoare.

Marţi, Hamas a revendicat tirurile de rachete împotriva Ierusalimului şi Tel-Aviv, ca reacţie la ofensiva israeliană împotriva mişcării islamiste palestiniene, soldată cu cel puţin 28 de morţi.

UPDATE 02: 11 Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra Fâşiei Gaza

Şase persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian asupra nordului Fâşiei Gaza, au anunţat surse medicale miercuri, cea de-a doua zi a unei ofensive a Israelului împotriva unor militanţi palestinieni.

"Pentru prima oară, Brigăzile Ezzedine al-Qassam au atacat Haifa cu o rachetă de tip R160, Ierusalimul ocupat cu patru rachete de tip M75 şi (oraşul) Tel-Aviv cu patru rachete de tip M75", au afirmat brigăzile într-un comunicat.

Trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, marţi seara, la puţin timp după ce sirenele au răsunat în oraş.

La Ierusalim, sirenele au răsunat în jurul orei 19.00 GMT (22.00, ora României). La puţin timp după, trei explozii violente au zguduit oraşul, potrivit aceleiaşi surse.

Sirene au răsunat şi în nordul Israelului, la Tel Aviv.

Mai devreme în cursul serii, sirenele de alertă au răsunat la Tel Aviv, la 60 de kilometri nord de Fâşia Gaza, după care o rachetă a fost interceptată de sistemul de apărare Iron Dome, potrivit armatei.

Autorităţile israeliene au deschis toate adăposturile antiaeriene de la Tel Aviv şi Ierusalim.

Armata israeliană a lansat o vastă ofensivă aeriană împotriva Fâşiei Gaza şi s-a declarat pregătită în faţa unui atac terestru.

Cel puţin 17 palestinieni, printre care un copil şi trei adolescenţi, au fost ucişi, marţi, în raiduri aeriene israeliene asupra enclavei palestiniene, iar alţi peste o sută răniţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici