Traficul aerian din Europa se reia după cinci zile

Traficul aerian este reluat treptat marţi în toată Europa, după cinci zile de haos fără precedent pentru milioane de pasageri, în urma eruperii unui vulcan în Islanda, care continuă să reprezinte o ameninţare.

27 afișări
Imaginea articolului Traficul aerian din Europa se reia după cinci zile

Traficul aerian din Europa se reia după cinci zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începând de marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României), majoritatea ţărilor europene îşi vor reduce restricţiile pentru zboruri impuse de joia trecută companiilor aeriene. Un acord în acest sens a fost încheiat luni de miniştrii Transporturilor ai ţărilor membre UE.

Acesta va fi şi cazul Franţei, unde compania aeriană Air France prevede ca zborurile sale pe distanţe mari, care decolează de la aeroporturile pariziene Roissy şi Orly, să-şi reia cursul "normal", precum o mare parte a zborurilor interne.

Marea Britanie, Irlanda, Belgia şi Elveţia vor începe de asemenea să reia traficul. Germania va lua această măsură după-amiază.

Uniunea Europeană a decis să nu mai aplice interdicţii de zbor decât într-o zonă din jurul locului erupţiei vulcanice, unde cenuşa are concentraţia cea mai mare în atmosferă.

Fără a aştepta această permisiune, mai mute ţări au început să-şi redeschidă spaţiul aerian începând de luni seara, precum România. În Olanda, trei avioane de pasageri au decolat luni seară de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol având ca destinaţie Shanghai, Dubai şi New York.

Traficul aerian din Europa se aşteaptă să revină în totalitate la normal până joi, cu condiţia ca erupţia să nu se intensifice. Ceea ce nu este garantat deoarece norii cu particule fine, periculoase pentru motoarele avioanelor, reprezintă în continuare un pericol.

Vulcanul din Islanda a generat luni un nou nor de cenuşă care se îndreaptă spre Marea Britanie, au anunţat autorităţile aeronautice britanice.

Este nevoie de mai multe zile pentru a pune capăt perturbărilor şi cozilor din aeroporturi, unde numeroşi turişti aşteaptă să se întoarcă acasă.

Primele bilanţuri încep să fie realizate. Companiile aeriene au înregistrat pierderi de peste un miliard de euro, mai mare decât după atentatele de la 11 septembrie 2001. Autorităţile le-au criticat deoarece au aplicat excesiv "principiul precauţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici