Trei jurnalişti ai BBC au fost "arestaţi şi bătuţi" în Libia

Trei jurnalişti ai postului BBC, care realizau reportaje din Libia, au fost "arestaţi şi bătuţi" de militari şi poliţişti libieni şi li s-a simulat execuţia, a anunţat, miercuri, postul britanic de radio şi televiziune.

31 afișări
Imaginea articolului Trei jurnalişti ai BBC au fost "arestaţi şi bătuţi" în Libia

Trei jurnalişti ai BBC au fost "arestaţi şi bătuţi" în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei trei jurnalişti, palestinianul Feras Killani, britanicul Chris Cobb-Smith şi turcul Goktay Koraltan, au fost puşi în libertate după ce au fost deţinuţi timp de 21 de ore şi în prezent sunt în afara Libiei, potrivit BBC.

Arestaţi luni la un post de control situat la aproximativ zece kilometri sud de oraşul Zawiyah, în vestul Libiei, ei au fost duşi într-o cazarmă şi "supuşi unor agresiuni repetate" din partea unor membri ai armatei şi poliţiei secrete libiene, a anunţat BBC.

Zawiyah, un oraş de coastă situat la 40 de kilometri vest de Tripoli, este de mai multe zile teatrul unor lupte violente între insurgenţi şi forţele loiale liderului libian, colonelul Muammar Kadhafi.

"M-au lovit cu un baston, m-au lovit cu cizmele militare şi cu genunchii", a declarat unul din jurnalişti, Feras Killani.

"(Unul dintre agresori) a găsit un furtun de plastic pe jos şi m-a bătut cu el, apoi unul dintre soldaţi i-a dat un baston lung. Când au terminat să mă bată, mi-au fixat pe faţă cu bandă adezivă o cagulă", a spus el.

"Cred că avea ceva personal împotriva mea, ei mă cunoşteau şi ştiau de ce domeniu mă ocupam", a spus el.

Chris Cobb-Smith a povestit redactorului-şef al BBC pentru Orientul Mijlociu, Jeremy Bowen, că el şi cei doi colegi ai săi au fost "aliniaţi lângă un zid", ca pentru a fi executaţi.

"Am văzut un bărbat îmbrăcat în civil cu un mic pistol-mitralieră. Ni l-a pus la ceafă, la fiecare dintre noi. El mi-a pus ţeava la ceafă şi apoi a apăsat pe trăgaci, de două ori, (iar) gloanţele mi-au trecut aproape de ureche. Soldaţii au râs", a povestit Chris Cobb-Smith.

După aceea, "un bărbat care vorbea o engleză foarte bună a ordonat (soldaţilor) să le taie legăturile de la mâini. Când au terminat cu formalităţile administrative, deodată totul s-a terminat. (...) Ne-au oferit pachete cu ţigări, ceai, cafea, mâncare", a continuat el.

Cobb-Smith a declarat că i-a fost "foarte frică". "Am crezut că o să ne omoare şi că o să facă în aşa fel încât să fie acuzaţi al-Qaida sau rebelii", a spus el.

Potrivit lui Feras Killani, şi alţi prizonieri au fost supuşi abuzurilor în aceleeaşi clădire.

"Am petrecut noaptea într-o celulă. Acolo erau zece sau 12 bărbaţi din Zawiyah, unii erau într-o stare de sănătate proastă", "doi mi-au spus că aveau coatele fracturate" şi "am văzut că unii fuseseră bătuţi cu violenţă", a declarat jurnalistul.

"BBC condamnă ferm aceste rele tratamente împotriva jurnaliştilor săi", a afirmat un oficial din cadrul serviciului extern al BBC, Liliane Landor. "Postul cere Guvernului libian să ia măsuri pentru ca toată mass-media să îşi poată desfăşura activitatea în mod liber", a spus ea.

"În pofida acestor agresiuni, BBC va continua să difuzeze informaţii privind evoluţia situaţiei din Libia, atât din interior, cât şi din exterior", a adăugat oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici