Treisprezece polonezi au murit în accidentul de autocar din Germania

Treisprezece polonezi au murit dumincă, lângă Berlin, într-un accident de autocar, în timp ce se întorceau din Spania în Polonia, iar alţii se aflau în stare gravă.

146 afișări
Imaginea articolului Treisprezece polonezi au murit în accidentul de autocar din Germania

Treisprezece polonezi au murit în accidentul de autocar din Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bilanţul a ajuns la 13 morţi. Un bărbat a murit în urma rănilor suferite", a declarat duminică seara un purtător de cuvânt al poliţiei. Acest accident rutier, cel mai grav înregistrat anul acesta în Germania, a avut loc la ora locală 10.00 (11.00, ora României).

"Există, de asemenea, 19 persoane grav rănite, iar viaţa unora este în pericol", şi alte 20 de persoane sunt rănite uşor, a adăugat Jens Quitshke.

"În autocar se aflau doi copii, în vârstă de 12 şi, respectiv, 13 ani", dar soarta acestora este, în continuare, necunoscută, deoarece "procesul de identificare a morţilor şi răniţilor este foarte lung", a precizat purtătorul de cuvânt.

Victimele sunt toate poloneze, a anunţat Ambasada Poloniei la Berlin.

Autocarul se îndrepta spre Polonia. Accidentul a avut loc la sud de Berlin, în timp ce carosabilul era umed, după ce o maşină care intra pe autostrada A10 a deviat de la traiectorie şi a lovit autocarul, potrivit poliţiei.

"Autocarul s-a îndreptat către un picior de pod, de care s-a lovit cu toată viteza", a precizat un oficial din cadrul poliţiei.

Posturile germane de televiziune au difuzat scene de la locul accidentului, unde au sosit peste 300 de pompieri şi poliţişti, în mijlocul a numeroase brancarde şi corturi de cularea roşie şi albă instalate în grabă pentru a acorda ajutor victimelor. La faţa locului au sosit, de asemenea, psihologi. Persoanele grav rănite au fost evacuate către spitale din regiune cu şase elicoptere.

În jurul autocarului, de culoarea gri, pe sol se aflau table, rămăşiţe din vehicul şi cioburi de sticlă, potrivit imaginilor difuzate de posturile de ştiri.

Premierul polonez, Donald Tusk, care a sosit în Germania duminică, la bordul unui avion special, însoţit de ministrul Sănătăţii, Ewa Kopacz, i-a vizitat pe răniţii internaţi într-un spital din Berlin, a declarat primul secretar al Ambasadei Poloniei la Berlin, Kinga Wustinger. Acesta urma să se întâlnească, ulterior, cu Angela Merkel, cancelarul german, la sediul ambasadei, a adăugat ea.

Merkel i-a prezentat condoleanţe şi a dat asigurări că Germania va "face totul pentru a salva viaţa răniţilor", potrivit site-ului Guvernului.

Autocarul transporta 49 de persoane cu vârste diferite, între care 47 de pasageri şi doi şoferi, potrivit lui Wustinger.

Autocarul, aparţinând societăţii Pol-Bus, se întorcea dintr-un sejur în Spania, organizat de Direcţia Silvică din localitatea Zlocieniec (fosta localitate germană Falkenburg), în nord-vestul Poloniei, potrivit postului polonez de televiziune TVN24.

Maşina care a provocat accidentul s-a oprit în bara de protecţie de la marginea autostrăzii. Şoferiţa, în vârstă de 37 de ani, era în stare critică, iar unul dintre cei doi pasageri era rănit, potrivit poliţiei. Şoferul autocarului a supravieţuit, de asemenea, dar este rănit.

Autostrada A10 urma să rămână închisă până seara, în zona unde s-a petrecut accidentul, în direcţia Frankfurt-am-Oder, către frontiera poloneză.

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, s-a declarat "profund întristat şi şocat" la aflarea veştii accidentului, într-o declaraţie pentru agenţia PAP.

Parchetul din Szczecin, în nord-vestul Poloniei, a deschis o anchetă separată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici