Ucraina speră să evacueze copiii, femeile şi bătrânii din oraşul Mariupol, cel mai afectat de bombardamentele ruseşti

Ucraina a ajuns miercuri la un acord preliminar cu Rusia privind stabilirea unui coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor şi bătrânilor din oraşul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

412 afișări
Imaginea articolului Ucraina speră să evacueze copiii, femeile şi bătrânii din oraşul Mariupol, cel mai afectat de bombardamentele ruseşti

"Am reuşit să ajungem la un acord prealabil privind un coridor umanitar pentru femei, copii şi persoane în vârstă", a scris ea pe Facebook. "Având în vedere situaţia umanitară catastrofală din Mariupol, acesta este locul în care ne vom concentra eforturile astăzi", notează agenţia de presă Reuters.

Autorităţile locale spun că mii de oameni au fost ucişi în asediul de la Mariupol şi că oraşul-port de la Marea Azov a fost aproape distrus.

Un acord anterior de creare a unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească Mariupol s-a prăbuşit la 5 martie. De atunci, eforturile repetate de a crea un coridor sigur au eşuat, fiecare parte dând vina pe cealaltă.

Vereshchuk a declarat că tentativa de evacuare va începe la ora 14.00.

"Având în vedere situaţia foarte dificilă din punct de vedere al securităţii, este posibil să apară schimbări în timpul acţiunii privind coridorul. Aşadar, vă rugăm să urmăriţi mesajele oficiale relevante", a spus ea.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie. Moscova a dat ultimatum ultimilor apărători ucraineni de la o uzină siderurgică din Mariupol să se predea.

Moscova neagă că ar fi vizat civili în ceea ce numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina, despre care spune că are ca scop demilitarizarea Ucrainei şi eliminarea naţionaliştilor periculoşi. Kievul şi Occidentul resping poziţia Rusiei ca fiind un pretext nejustificat pentru o invazie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici