UE ameninţă Rusia cu noi sancţiuni, pe fondul deteriorării situaţiei în estul Ucrainei

Uniunea Europeană a ameninţat marţi Rusia cu noi sancţiuni, denunţând "responsabilitatea" sa în "deteriorarea situaţiei în estul Ucrainei", în special după atacul asupra oraşului-port Mariupol, relatează AFP.

509 afișări
Imaginea articolului UE ameninţă Rusia cu noi sancţiuni, pe fondul deteriorării situaţiei în estul Ucrainei

UE ameninţă Rusia cu noi sancţiuni, pe fondul deteriorării situaţiei în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, şefii de state şi Guverne din UE le cer miniştrilor Afacerilor Externe, care se reunesc joi la Bruxelles, să "evalueze situaţia şi să ia în considerare orice acţiune adecvată, în special noi sancţiuni".

"Obiectivul este o implementare rapidă şi completă a acordurilor" de pace de la Minsk, semnate în septembrie şi încălcate în mod regulat. "Vom dezbate problema" la următorul nostru summit din 12 februarie, adaugă liderii celor 28 de state membre, în această rară luare de poziţie comună.

Ei denunţă "un sprijin continuu şi sporit acordat de Rusia separatiştilor, care subliniază responsabilitatea Rusiei". "Cerem insistent Rusiei să condamne acţiunile separatiştilor şi să aplice acordurile" de pace de la Minsk, adaugă ei.

Liderii europeni îşi exprimă "preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei securităţii şi umanitare în estul Ucrainei" şi "condamnă moartea unor civili în bombardamentul asupra oraşului Mariupol".

Un atac cu rachete asupra acestui oraş, comis de separatiştii proruşi, s-a soldat cu 30 de morţi sâmbătă. Mariupol este ultimul mare oraş din estul separatist aflat sub controlul Kievului, iar cucerirea sa ar deschide un coridor între Rusia şi Crimeea anexată.

Rebelii au lansat o nouă ofensivă în ultimele zile, cucerind în special aeroportul din Doneţk, la 22 ianuarie. Opt civili au fost ucişi în acest oraş, după bombardarea unui troleibuz.

Nouă soldaţi au fost ucişi şi alţi 29 răniţi, în ultimele 24 de ore, în confruntările din est, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

În aceste condiţii, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a convocat pentru joi o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de Externe. "Această escaladare va provoca inevitabil o gravă deteriorare a relaţiilor dintre UE şi Rusia", a avertizat ea.

Mogherini a fost criticată săptămâna trecută pentru că a sugerat o ameliorare a poziţiei europene faţă de Rusia.

"Încă o dată, ameliorarea a încurajat agresorul la mai multe acte de violenţă", a afirmat sâmbătă preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk. "A venit vremea să ne intensificăm politica bazând-o pe fapte, nu pe iluzii", a adăugat el, pe contul său de Twitter.

De la începutul crizei ucrainene, UE a adoptat sancţiuni împotriva unor personalităţi ruse şi proruse, apoi sancţiuni economice împotriva Rusiei, după prăbuşirea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines.

În cadrul unui nou set de sancţiuni, europenii pot decide să adauge noi nume pe lista neagră. Pentru o consolidare a sancţiunilor economice, este nevoie de o decizie unanimă a şefilor de state şi Guverne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici