UE avertizează Rusia că "ameninţările" la adresa statelor foste sovietice sunt "inacceptabile"

Comisia Europeană a avertizat Rusia că este "inacceptabil" să recurgă la ameninţări împotriva statelor foste sovietice care încearcă să aprofundeze relaţiile cu Uniunea Europeană, după suspendarea importurilor de vinuri din Republica Moldova, relatează BBC News online.

304 afișări
Imaginea articolului UE avertizează Rusia că "ameninţările" la adresa statelor foste sovietice sunt "inacceptabile"

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Avertismentul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fuele, intervine după ce Republica Moldova a catalogat "nedreaptă" decizia Rusiei de interzicere a importurilor de vinuri, iar Ucraina şi Armenia au denunţat presiuni similare.

Ca alternativă la integrarea europeană, Rusia le oferă fostelor state sovietice perspectiva aderării la uniunea vamală din care deja fac parte Belarus şi Kazahstan.

Pe termen lung, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat speranţa creării unei Uniuni Eurasiatice, o comunitate economică şi comercială similară cu Uniunea Europeană, dar fără angajamente în favoarea respectării valorilor democratice şi regulilor concurenţiale.

Dar "dezvoltarea proiectului Uniunii Economice Eurasiatice trebuie să respecte deciziile suverane ale partenerilor noştri", a avertizat Fuele, potrivit BBC. "Orice ameninţări din partea Rusiei legate de posibilitatea semnării acordurilor cu Uniunea Europeană sunt inacceptabile", a declarat comisarul UE.

Ulterior, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care "invită" Rusia să înceteze presiunile "inacceptabile" asupra fostelor state sovietice, relatează AFP.

"Rusia trebuie să se abţine de la exercitarea de presiuni şi trebuie să respecte în întregime drepturile suverane privind opţiunile politice" ale statelor foste sovietice, se arată în rezoluţia adoptată la Strasbourg, care menţionează şase state pregătite să aprofundeze relaţiile cu Uniunea Europeană - Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan şi Georgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici