UE şi Ucraina discută la 11 iulie cu Rusia pe tema Acordului de asociere

Discuţiile prevăzute între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană referitoare la condiţiile aplicării Acordului de Asociere, pe care Kievul şi Bruxellesul urmează să-l semneze vineri, sunt programate pentru 11 iulie, a anunţat, joi, Ministerul rus de Externe.

333 afișări
Imaginea articolului UE şi Ucraina discută la 11 iulie cu Rusia pe tema Acordului de asociere

UE şi Ucraina discută la 11 iulie cu Rusia pe tema Acordului de asociere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Desfăşurarea discuţiilor tripartite, cu participarea comisarului european pentru Comerţ, Karel de Gucht, a fost anunţată săptămâna trecută de un oficial european.

"Comisia Europeană a propus organizarea discuţiilor la nivel ministerial (...) la 11 iulie, iar partea rusă a acceptat", a anunţat, joi, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

O reuniune UE-Rusia a avut loc la 16 iunie, însă "Uniunea Europeană nu a reuşit să convingă în legătură cu avantajele Acordurilor de Asociere pentru R. Moldova, Georgia şi Ucraina, care semnează documentele, şi Rusia", precizează Ministerul rus de Externe.

Înaintea discuţiilor la nivel ministerial, consultări între experţi sunt programate în cursul acestei săptămâni, a declarat joi diplomatul rus Aleksei Meşkov.

Ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, a precizat că negocierile tripartite vizează reducerea "riscurilor" la adresa Rusiei de acordurile europene de Liber Schimb.

Acordul comercial pe care urmează să-l semneze vineri Kievul cu Bruxellesul vizează în principal eliminarea barierelor vamale între Ucraina şi statele membre UE. Moscova se teme de pătrunderea produselor UE pe piaţa rusă prin intermediul Ucrainei.

Semnarea Acordului între UE şi Ucraina a fost prevăzută în noiembrie, înainte de schimbarea de poziţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care a preferat să se apropie de Rusia pentru obţinerea unui ajutor economic. Decizia a provocat o amplă mişcare de protest de la Kiev, care a condus la demiterea preşedintelui Ianukovici, urmată de anexarea peninsulei Crimeea şi de revolta separatistă din estul Ucrainei.

Rusia a avertizat miercuri că va lua "măsuri de protecţie" în cazul în care Acordurile de Asociere care vor fi semnate vineri între UE, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor ameninţa economia rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici