Uigurii din Turcia fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing pentru modul în care sunt trataţi în China

Zeci de persoane din grupul etnic musulman uigur din China au protestat duminică la Istanbul, cerând boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de luna viitoare de la Beijing din cauza tratamentului aplicat de China acestei minorităţi, relatează Reuters.

472 afișări
Imaginea articolului Uigurii din Turcia fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing pentru modul în care sunt trataţi în China

Protestatarii s-au adunat în faţa clădirii Comitetului Olimpic Turc din oraş, fluturând steaguri albastre şi albe ale mişcării pentru independenţa Turkestanului de Est, un grup despre care Beijingul spune că ameninţă stabilitatea regiunii sale vestice îndepărtate Xinjiang.

China, opreşte genocidul, China, închide taberele", au scandat demonstranţii, unii dintre ei ţinând un banner pe care scria „Opriţi Genocidul Olimpic".

Autorităţile chineze au fost acuzate că au facilitat munca forţată prin reţinerea în tabere a aproximativ un milion de uiguri şi a altor minorităţi majoritar musulmane din 2016.

China a negat iniţial existenţa taberelor, dar de atunci a declarat că acestea sunt centre vocaţionale şi sunt concepute pentru a combate extremismul. Ea neagă toate acuzaţiile de abuz.

China nu are dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice în timp ce comite toate torturile, cruzimile şi genocidul împotriva uigurilor", a declarat o femeie uigură, Munevver Ozuygur, care a spus că are rude în taberele din China.

Jocurile Olimpice de la Beijing încep pe 4 februarie

Statele Unite şi mulţi dintre aliaţii lor, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia, Japonia şi Danemarca, au declarat că nu vor trimite delegaţii diplomatice oficiale la Jocuri, în semn de protest faţă de situaţia drepturilor din China.

Se crede că aproximativ 50.000 de uiguri - cu care turcii împărtăşesc legături etnice, religioase şi lingvistice - locuiesc în Turcia, aceasta fiind cea mai mare diasporă uigură din afara Asiei Centrale.

Luna trecută, 19 uiguri au depus o plângere penală la un procuror turc împotriva oficialilor chinezi, acuzându-i de genocid, tortură, viol şi crime împotriva umanităţii.

Uigurii care trăiesc în Turcia au criticat abordarea Ankarei faţă de China. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat luna aceasta că i-a transmis omologului său chinez „opiniile, aşteptările şi sensibilităţile" Turciei cu privire la uiguri, în timpul discuţiilor de la Beijing.

Experţii ONU şi grupurile de apărare a drepturilor estimează că peste un milion de persoane, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinute în ultimii ani în taberele din Xinjiang.

„Lumea, ţările turce şi ţările islamice trebuie să se trezească. China comite un genocid chiar acum", a declarat protestatarul Abdurrahman Taymaz, citat de Reuters.

Ei îi înşală pe oameni. Vrem ca aceste Jocuri Olimpice să fie boicotate cât mai curând posibil".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici