Ultimul bilanţ al atentatului de la Ankara a ajuns la 37 de morţi. Militantă PKK, printre autorii atacului - GALERIE FOTO & VIDEO

O explozie a avut loc în centrul capitalei turce Ankara, soldându-se cu moartea mai multor persoane, a informat un funcţionar din cadrul securităţii, citat de Reuters online. Unul dintre cei doi autori ai atentatului este o militantă care făcea parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit unor oficiali din cadrul securităţii, citaţi de Le Figaro.

7818 afișări
Imaginea articolului Ultimul bilanţ al atentatului de la Ankara a ajuns la 37 de morţi. Militantă PKK, printre autorii atacului - GALERIE FOTO & VIDEO

Ultimul bilanţ al atentatului de la Ankara a ajuns la 37 de morţi. Militantă PKK, printre autorii atacului (Imagine: suplex.xyz)

UPDATE 11:15 - Militantă PKK, printre autorii atentatului de la Ankara - surse

Potrivit acestora, care au făcut declaraţiile pe baza informaţiilor obţinute la locul atacului, presupusa militantă, pe nume Seher Cagla Demir, se alăturase PKK în anul 2013.

Ultimul bilanţ al atentatului din capitala Turciei a ajuns la 37 de morţi, 71 de răniţi în spitale, informează Reuters care îl citează pe ministrul turc al Sănătăţii. 

Duminică noaptea preşedintele Turciei a afirmat că "Atacul sporesşte determinarea noastră de a lupta împotriva terorismului". 

Un înalt oficial din cadrul securităţii a declarat pentru Reuters că explozia pare să fie cauzată de un atac cu maşină-capcană. 

Un funcţionar din cadrul securităţii a declarat anterior pentru Reuters că explozia, a avut loc în centrul capitalei turce Ankara în apropiere de Parkul Guven, s-a soldat cu moartea şi rănirea mai multor persoane.

Atacul nu a fost revendicat, însă doi oficiali din cadrul serviciilor de securitate au declarat că primele elemente ale anchetei sugerează implicarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie teroristă, sau a unei frupări afiliate acestuia.

Ministrul de Interne Efkan Ala a declarat că numele organizaţiei responsabile probabil va fi dezvăluit luni, odată cu încheierea primelor investigaţii.

"S-au făcut descoperiri importante", a declarat el, fără să ofere alte detalii, la finalul unei reuni cu premierul Ahmet Davutoglu, şeful serviciilor de informaţii şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate.

"În această (duminică) seara, civili care aşteptau într-o staţie de autobuz au fost vizaţi de un atentat terorist comis cu ajutorul unei maşini-capcană", a adăugat ministrul de Interne.

Avertisment american

Atacul a avut loc la două zile după ce Ambasada Statelor Unite la Ankara a avertizat că exista riscul unui atentat vizând clădiri publice în cartierul Bahcelievler, situat la câţiva kilometri de locul exploziei.

Potrivit ministrului Sănătăţii Mehmet Muezzinoglu, 30 de persoane au fost ucise la locul atentatului, iar alte patru au murit la spital.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 32 de morţi

Atacul a fost comis de una sau două persoane, incluse în bilanţul morţilor. Alte 19 persoane rănite se află în stare critică, a adăugat Muezzinoglu.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, atacul pare că a fost comis de două persoane - un bărbat şi o femeie. Capul acesteia din urmă a fost găsit la aproximativ 300 de metri de locul exploziei.

Unul dintre reprezentanţii Securităţii, intervievat de Reuters, a declarat că maşina-capcană folosită în atac era un BMW, provenind de la Viransehir, un oraş situat în sud-estul Turciei, o regiune cu populaţie majoritar kurdă, iar Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), o grupare afiliată PKK potrivit autorităţilor, se află printre principalii suspecţi.

Precedentul atac cu maşină-capcană, comis pe 17 februarie într-un cartier în care se află cartierul general al armatei, Parlamentul şi sediile unei serii de instituţii, a fost revendicat de către TAK, care se prezintă drept o organizaţie disidentă a PKK.

Explozivii utilizaţi duminică seara erau de acelaşi tip cu cei folosiţi pe 17 februarie, iar cuie şi bile au fost adăugate pentru a provoca un impact cât mai mare, a adăugat această sursă din cadrul poliţiei.

Partidul prokurd HDP, a treia cea mai importantă formaţiune în Parlamentul turc, pe care preşedintele Erdogan o acuză că acţionează în ascuns în favoarea PKK, a condamnat un "atentat sălbatic".

 NATO îşi exprimă solidaritatea

Imagini filmate la faţa locului surprind fragmente din care iese fum, în faţa a ceea ce pare să fie intrarea într-un pasaj subteran.

Explozia a avut loc într-o intersecţie foarte aglomerată şi la o oră de vârf - 18.43 (18.43, ora României), a precizat postul public TRT.

Postul a adăugat că explozia a atins un autobuz care transporta aproximativ 20 de persoane, în apropierea Parcului Guven şi Pieţei Kizilay.

Justiţia a dispus închiderea accesului la Facebook şi Twitter, după ce imagini cu explozia au fost partajate pe aceste reţele de socializare.

Atacul a fost condamnat unanim în străinătate. Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a denunţat un "Atac terorist barbar", iar preşedintele rus Vladimir Putin un atentat "inuman".

"Toţi aliaţii NATO sunt solidari cu Turcia, hotărâţi în determinarea lor de a lupta împotriva terorismului sub toate formele acestuia", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

De la începutul campaniei sale armate pentru independenţa kurzilor în Turcia, în 1984, PKK a vizat întotdeauna în mod direct forţele de securitate şi a anunţat că nu vizează civili.

Pe de altă parte, organizaţia Statul Islamic (SI) a comis cel puţin patru atacuri cu bombă în Turcia, începând din iunie 2015 şi până în prezent.

 

 

 

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici