Un avion cu 116 oameni la bord, printre care şi un român, S-A PRĂBUŞIT. Ipoteza unui ATAC TERORIST nu este exclusă. Epava avionului, găsită "dezintegrată" în Mali - FOTO, VIDEO

Compania aeriană Air Algérie a anunţat că a pierdut contactul, joi, cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după ce acesta a decolat din Ouagadougou, în Burkina Faso. Aeronava s-a prăbuşit şi toate cele 116 persoane aflate la bord au murit. Epava avionului a fost găsită în nordul Mali, dezintegrată, anunţă surse oficiale algeriene şi franceze.

31674 afișări
Imaginea articolului Un avion cu 116 oameni la bord, printre care şi un român, S-A PRĂBUŞIT. Ipoteza unui ATAC TERORIST nu este exclusă. Epava avionului, găsită "dezintegrată" în Mali - FOTO, VIDEO

Un avion cu 116 oameni la bord S-A PRĂBUŞIT în Niger (Imagine: www.swiftair.com)

UPDATE 04:44 - Epava avionului Air Algérie a fost găsită în nordul Mali, dezintegrată, anunţă preşedinţia Franţei

Avionul companiei Air Algérie care s-a prăbuşit joi cu cel puţin 116 pasageri la bord, dintre care aproximativ 50 de francezi, a fost localizată, "dezintegrată", în regiunea Gossi, în nordul Mali, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Franţei, relatează AFP.

Avionul dispărut a fost localizat în regiunea Gossi, "în apropierea frontierei cu Burkina Faso", a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, preşedinţia franceză, confirmând o informaţie în acest sens oferită anterior de autorităţile din Burkina Faso.

"Aparatul a fost clar identificat, în pofida faptului că este dezintegrat", a precizat aceeaşi sursă, adăugând că un "detaşament militar francez a fost trimis la faţa locului pentru a securiza zona şi pentru a colecta informaţiile preliminare".

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a exprimat "solidaritatea" faţă de familiile şi apropiaţii victimelor.

UPDATE 23:06 Epava avionului Air Algérie a fost localizată în nordul Mali, a anunţat un general din Burkina Faso

Epava avionului companiei Air Algérie dispărut joi cu 116 persoane la bord după ce decolase de la Ouagadougou a fost găsită în nordul Mali, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso, a anunţat şeful Statului Major al preşedinţiei burkinabeze, relatează AFP.

"Epava a fost localizată la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso", în regiunea maliană Gossi, a declarat generalul burkinabez Gilbert Diendiéré, la finalul unei reuniuni de criză la Ouagadougou.

Anterior, preşedintele malian, Ibrahim Boubacar Keïta, a afirmat, la Bamako, că epava avionului companiei Air Algérie a "fost văzută" în regiunea Kidal, în nord-estul Mali.

"Epava a fost văzută între Aguelhoc şi Kidal", în apropiere de graniţa cu Algeria, a declarat preşedintele malian în cursul unei întrevederi cu reprezentanţi ai unor partide politice, societăţii civile şi presei.

El nu a oferit alte detalii, dar a afirmat că nicio "ipoteză" nu este exclusă în privinţa cauzelor dispariţiei avionului.

Potrivit generalului Gilbert Diendiéré, un martor a afirmat că a văzut un avion "căzând" în împrejurimile oraşului Gossi, în nordul Mali, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso.

"Credem că poate fi adevărat, pentru că am vizionat imagini surprinse de radar care arată direcţia urmată de avion până la dispariţie şi coincide cu locul anunţat de informatorul nostru", a adăugat el.

UPDATE 19:09 Avionul de pasageri al companiei Air Algerie s-a prăbuşit în Mali - surse

Fragmente ale fuselajului avionului Air Algerie au fost localizate în zona Tilemsi, în Mali, anunţă surse oficiale algeriene şi franceze, citate de Fox News.

Un oficial din cadrul Ministerului algerian al Apărării a confirmat că resturile aeronavei au fost găsite în zona Tilemsi, provincia Gao, o zonă deşertică situată în sudul statului Mali, la frontiera cu Burkina Faso.

UPDATE 19:01 Ministerul algerian al Apărării nu exclude ipoteza unui atac terorist în cazul avionului Air Algerie

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat joi la Paris că avionul aparţinând companiei Air Algérie care asigura un zbor pe ruta Ouagadougou-Alger, cu care s-a pierdut contactul, "probabil s-a prăbuşit" pe teritoriul Mali, iar la bordul acestuia se aflau inclusiv 51 de pasageri francezi, relatează AFP.

"În pofida căutărilor intense, la ora la care vă vorbesc (18.00, ora României) nicio urmă a avionului nu a fost găsită. Avionul probabil s-a prăbuşit. Căutările se concentrează, în acest stadiu, asupra unei zone vaste a teritoriului Mali, în regiunea Gao", a anunţat Fabius într-o scurtă declaraţie de presă.

"Potrivit ultimelor informaţii comunicate de către Guvernul Burkina Faso, 51 de francezi se află la bord. Colegul meu algerian a evocat aproximativ 50 de francezi, adică aproape jumătate dintre pasagerii care se aflau la bord, dar şi alte 14 naţionalităţi, inclusiv echipajul spaniol", a adăugat ministrul francez.

"Contactul s-a pierdut cu acest avion de tip McDonnell-Douglas 83 la ora 1.47, imediat după ce echipajul a anunţat că este necesar să iasă de pe rută din cauza (unor condiţii) meteorologice", a subliniat Fabius.

Secretarul de stat francez Fleur Pellerin urmează să ajungă "în orele următoare în regiune", a mai anunţat şeful diplomaţiei franceze, fără să ofere alte detalii.

UPDATE 18:08 UPDATE: Fabius: Avionul Air Algérie probabil s-a prăbuşit în Mali, cu 51 de francezi la bord

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat joi că avionul aparţinând companiei Air Algérie care asigura un zbor pe ruta Ouagadougou-Alger, cu care s-a pierdut contactul, "probabil s-a prăbuşit", iar la bordul acestuia se aflau inclusiv 51 de pasageri francezi, relatează AFP.

"În pofida căutărilor intense, la ora la care vă vorbesc nicio urmă a avionului nu a fost găsită. Avionul probabil s-a prăbuşit. Căutările se concentrează, în acest stadiu, asupra unei zone vaste a teritoriului Mali, în regiunea Gao", a anunţat Fabius într-o declaraţie de presă.

"Cincizeci şi unu de francezi se aflau la bord", a adăugat el.

UPDATE 17:00 - Avionul Air Algerie s-a prăbuşit, confirmă un oficial algerian

Un oficial algerian confirmă că avionul Air Algerie care zbura din Burkina Faso spre Algeria s-a prăbuşit, informează Reuters.

"Pot confirma că s-a prăbuşit", a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul Autorităţii aeronautice algeriene, preferând să păstreze anonimatul.

Autorităţile algeriene nu au oferit informaţii despre rezultatele operaţiunilor de căutare a avionului de pasageri.

UPDATE 16:19 - Un român, pe lista pasagerilor avionului Air Algerie dispărut în Africa

Un cetăţean român figurează pe lista pasagerilor avionului Air Algerie dispărut joi în spaţiul aerian al statului Mali, afirmă surse citate de Reuters.

UPDATE 16:00  - Două avioane de tip Mirage 2000 ale Armatei franceze caută aeronava Air Algerie

Două avioane de tip Mirage 2000 ale Armatei franceze caută aeronava companiei Air Algerie, dispărută joi în nordul Mali cu 116 persoane la bord, a anunţat la Paris Statul Major al armatei.

Cele două avioane Mirage 2000, care se aflau la N'Djamena, vor efectua o misiune de căutare între ultimul punct în care a fost localizat avionul şi "traiectoria sa probabilă", a precizat purtătorul de cuvânt al Statului Major.

UPDATE 15:28  - Cel puţin 50 de francezi se aflau la bordul avionului Air Algerie

Un reprezentant al Air Algerie în Burkina Faso a declarat că 50 de francezi erau înscrişi pe lista pasagerilor avionului AH 5017, dispărut joi în spaţiul aerian din nordul Mali, relatează Le Figaro, în ediţia electronică, în timp ce postul Europe1 evocă între 50 şi 80 de francezi.

Secretarul de stat francez din Ministerul Transporturilor, Frederic Cuvillier, a declarat la rândul său că numeroşi cetăţeni francezi se află, cel mai probabil, la bordul avionului Air Algerie.

O celulă de criză a fost formată de conducerea Aviaţiei civile franceze, pentru verificarea informaţiilor, şi un număr de telefon a fost înfiinţat de Ministerul de Externe, pentru a veni în sprijinul familiilor.

UPDATE 14:50 - Echipajul avionului este spaniol

Cei şase membri ai echipajului avionului Air Algeria dispărut joi între Ouagadougou şi Alger sunt spanioli, a anunţat, la Madrid, sindicatul piloţilor de linie Sepla.

Avionul de tip McDouglas MD83, la bordul căruia se aflau 110 pasageri, a decolat în cursul nopţii din capitala Burkina Faso şi nu a ajuns la destinaţie, în Alger, a confirmat compania spaniolă Swiftair, proprietara aeronavei.

"Nu am reuşit stabilirea contactului cu avionul, până în prezent", a precizat Swiftair, într-un comunicat.

Potrivit sindicatului Sepla, "cei doi piloţi şi ceilalţi membri ai echipajului, în total şase persoane, sunt spanioli".

UPDATE 14:36 - Avionul Air Algerie s-ar fi prăbuşit în Niger

Avionul care opera pentru compania Air Algerie s-ar fi prăbuşit, joi, după ce a intrat în spaţiul aerian al Niamey, capitala Nigerului, a anunţat postul de televiziune privat algerian Elnahar, citat de Le Soir, în ediţia electronică.

Zborul AH5017 s-a prăbuşit în Niger după ce a traversat o furtună puternică, susţine site-ul ibtimes.co.uk. Televiziunea Elnahar a confirmat că avionul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Regiunea a fost afectată de furtuni violente şi avionul fusese deviat în timp ce survola Mali. Acesta s-ar fi prăbuşit după ce a survolat capitala Nigerului, iar toate cele 116 persoane aflate la bord ar fi murit.

Avionul ar fi fost găsit în apropiere de Niamey.

UPDATE 12:08 - Air Algérie a pierdut contactul cu un avion ce decolase din Ouagadougou

Un avion MD83, ce opera pentru compania Air Algerie şi care a decolat la ora 01.17 GMT (04.17 ora României) din Burkina Faso către Alger, urmând să aterizeze la ora 05.10 GMT (08.10 ora României), nu a ajuns la destinaţie. Contactul cu aeronava a fost pierdut, informează un comunicat publicat pe site-ul companiei spaniole.

La bordul avionului se aflau 110 pasageri şi şase membri ai echipajului, dintre care doi piloţi.

În acest moment, echipele de urgenţă şi personalul companiei Swiftair depun eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu aeronava.

O sursă din cadrul companiei a declarat pentru AFP că avionul este un McDouglas, închiriat de Air Algérie de la o companie europeană.

Contactul cu echipajul a fost pierdut în spaţiul aerian al statului Mali, în apropiere de frontiera algeriană, a adăugat sursa citată.

"Avionul era în apropierea frontierei algeriene când echipajului i s-a cerut să devieze de la rută din cauza vizibilităţii reduse şi pentru a evita riscul unei coliziuni cu un alt avion ce asigura legătura între Alger şi Bamako", a adăugat sursa citată.

"Semnalul a fost pierdut după schimbarea direcţiei", a insistat aceasta. 

În pofida unei intervenţii militare internaţionale în desfăşurare, situaţia este în continuare instabilă în nordul Mali, ocupat timp de mai multe luni, în 2012, de grupuri armate extremiste.

"Serviciile de navigaţie aeriană au pierdut contactul cu un avion al Air Algérie care se deplasa joi pe ruta Ouagadougou - Alger, la 50 de minute după decolare", a anunţat compania publică algeriană, citată de agenţia APS.

"Air Algérie informează că serviciile de navigaţie aeriană au luat ultima dată legătura cu zborul AH5017 ce se deplasa pe ruta Ouagadougou-Alger în ziua de 24 iulie, la ora 01.55 GMT, respectiv la 50 de minute după decolare", precizează un comunicat. 

Compania a pus în aplicare un "plan de urgenţă", potrivit textului. 

Potrivit site-ului său de Internet, Air Algérie asigură patru zboruri pe săptămână către Ouagadougou, dintre care unul pleacă, joia, din capitală. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici