Un blogger şi un cineast fac parte din noul Guvern tunisian

Un disident cibernetic foarte activ, încarcerat în timpul "revoluţiei iasomiei" din Tunisia, Slim Amamou, face parte din noul Guvern de uniune naţională, de tranziţie, anunţat luni, alături de cineasta Moufida Tlatli, numită ministru al Culturii.

39 afișări
Imaginea articolului Un blogger şi un cineast fac parte din noul Guvern tunisian

Cineasta Moufida Tlatli va ocupa postul de ministru al Culturii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arestat în ultimele zile ale regimului preşedintelui îndepărtat de la putere Zine el Abidine Ben Ali, Slim Amamou a fost eliberat la 13 ianuarie.

El a fost eliberat după un discurs al fostului preşedinte tunisian care anunţa eliminarea completă a cenzurii asupra site-urilor, după presiunea mulţimii ieşite în stradă, care l-a determinat în cele din urmă să fugă din ţară. Amamou a fost numit secretar de stat pentru Tineret şi Sporturi.

La rândul său, cineasta Moufida Tlatli va ocupa postul de ministru al Culturii.

Ea a devenit celebră prin lungmetrajul său "Tăcerile din palat", care a câştigat numeroase premii internaţionale, printre care şi o menţiune specială Camera d'Or la Festivalul de la Cannes, în 1994.

Amamou şi Tlatli se numără printre noile figuri independente şi de opoziţie care intră într-un Guvern ce trebuie să pregătească tranziţia ţării către un regim democratic.

Într-un interviu pentru postul francez Public Senat, bloggerul şi-a exprimat surprinderea pentru faptul că a fost integrat în noul Guvern, explicând că propunerea de a face parte din Cabinet i-a fost făcută "cu puţin înainte de anunţul oficial". "A trebuit să iau decizia în câteva minute", a afirmat el.

Slim Amamou apără astfel noul Guvern, în care echipa precedentă păstrează totuşi posturile-cheie. "În legătură cu foştii miniştri ai lui Ben Ali, nu există cu adevărat o alegere, trebuie să fim realişti", a explicat el.

"Dacă vreţi oameni care au o meserie şi ştiu ce fac, trebuie să apelăm la aceste persoane", continuă bloggerul, care crede că nominalizarea sa "nu este o modalitate de a se asigura sprijinul utilizatorilor de internet, ci de a se apropia de ei şi a obţine opinia lor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici